5 ‘gouden regels’ die elke edelmetaal investering geslaagd maken:

 

Lees hier de 5 gouden regels die beleggen in goud, zilver en/of ander edelmetaal interessant maken.

 

1) Goud en/of edelmetaal dient als een verzekering, niet als een snel rendement

De prijs van edelmetaal kan fluctueren, maar goud is de enige activa-klasse die in essentie door de hele geschiedenis koopkracht heeft behouden. Van alle andere edelmetalen kan hooguit zilver nog zo’n indrukwekkende monetaire traditie hebben.
Goud en zilver zijn daarom het ‘verzekeringsanker’, die vermogen behoudt in tijden van inflatie, crises, sociale onrust of valutawisselingen. Het zorgt ervoor dat je rustig kunt slapen. Wat je aan je kinderen nalaat, blijft behouden. Het is geen toeval dat men bij goud zegt dat ‘goud onvergankelijk is’. Koop goud en zilver als je het begrijpt.
Natuurlijk kunt u ook beleggen in edelmetaal om te profiteren van rendementsmogelijkheden. Maar dat is niet de echte essentie van goud en/of zilver als een investering. U kunt ook speculeren met andere soorten beleggingen. Vaak nog beter.

2) Investeer 5-15% van uw persoonlijke vermogen in edelmetaal

Wed niet alles op één paard: risico’s worden verspreid door het gebruik van verschillende activa-klassen. Dit wordt diversificatie van de vermogensportefeuille genoemd. Beleggingsdeskundigen adviseren daarom om tussen de 5-15% van de totale activa in edelmetaal te beleggen. De exacte verhouding kan heel verschillend zijn. Dat hangt af van de persoonlijke levenssituatie.

3) Edelmetaal kopen werkt het beste door jezelf te informeren

Goudstaven, zilverbaren of bekende investeringsmunten zoals de Krugerrand en de Maple Leaf zijn gestandaardiseerde goudproducten. Daarom kunt u hun prijzen goed vergelijken. Hetzelfde is van toepassing op goud en zilver producten. Bekijk daarom alle ‘edelmetaal websites’, prijzen en spelregels. En koop natuurlijk bij betrouwbare bedrijven.
De prijs moet niet het enige beslissingscriterium zijn bij het kopen.

4) Alleen fysiek goud en zilver is echt edelmetaal

Fysiek goud en zilver is edelmetaal dat je kunt aanraken! Dus munten en staven. Er is ook zogenaamd papiergoud en papieren zilver. Dit betekent op de beurs verhandelde financiële producten zoals ETF’s (Exchange Traded Funds) of ETC’s (Exchange Traded Commodity = op de beurs verhandelde goederen, bijvoorbeeld Xetra-Gold). Aandelen in mijnbedrijven worden ook beschouwd als papieren edelmetaal. Dit kunnen aantrekkelijke beleggingsvormen zijn. Men moet echter weten dat papieren goud en/of zilver theoretisch een ‘verlies risico’ kan hebben en dus in tegenspraak is met het basisprincipe van edelmetaal. Het meest betrouwbare zilver en goud kunt u aanraken op elk moment van de dag welke u wilt. Fysiek goud en zilver welke in uw bezit is, is het enige waar u op kunt bouwen. Elke andere vorm waarbij een derde partij er tussenzit, vormt een bedreiging voor uw zekerheid. Althans, zo leert de geschiedenis…..

5) Gebruik het ‘gemiddelde kosten’ effect

De vraag wat de beste tijd is om edelmetaal te kopen wordt in perspectief geplaatst als het ‘gemiddelde kosten’ effect wordt gebruikt. Dit is een methode die ervaren beleggers graag gebruiken. Het betekent dat u steeds constant hetzelfde bedrag in een bepaalde activa-klasse belegt. Als de edelmetaalprijs hoog is, krijg je minder goud/zilver voor je geld en vice versa. Studies tonen aan dat degenen die op deze manier in één beleggingscategorie sparen, op de lange termijn beter renderen dan degenen die plotseling één groot bedrag beleggen.
Het is met goud wel dat er geen oneindig kleine eenheden zijn. U zult niet altijd in staat zijn om goud te kopen met een precies gespecificeerd budget. Investeer in dit geval gewoon bijna hetzelfde bedrag.
Wat belangrijker is dan nerveus koekeloeren naar koersbewegingen en zogenaamd goedkope instapprijzen, is een X bedrag beschikbaar hebben die regelmatig in goud en/of zilver kan worden geïnvesteerd. Hoe klein ook, begin maar.