VEEL GESTELDE VRAGEN - FAQ - Maple Leaf.nl

Hierbij een overzicht van 'Veel gestelde vragen'. De antwoorden op deze pagina zijn veelal kort maar u heeft soms de mogelijkheid om door te klikken voor verdere uitleg in het betreffende onderwerp.
Heeft u zelf suggesties of vragen; stel ons deze zodat wij onze website kunnen verbeteren!

Wat zijn beleggingsmunten cq Bullion munten?

Een beleggingsmunt heeft de eigenschap dat de waarde van de munt is gebaseerd op het gewicht in fijnheid welke weer is gekoppeld aan de marktwaarde van het edelmetaal. Daarbij moet, volgens de wet, een beleggingsmunt ook voldoen aan de volgende eisen;
–        De fijnheid moet hoger zijn dan 90%;
–        De munt is geslagen na 1800;
–        Het is een wettig betaalmiddel of is dit geweest in land van uitgifte.

Lees hier meer over de bullion.

Een verzamelaarsmunt zal voor een verzamelaar aan meer eisen moeten voldoen. Denkt u bijvoorbeeld aan oplage en muntkwaliteit.
In principe behoeft een beleggersmunt hier niet aan te voldoen.

Munten en Baren zijn duurder dan de edelmetaalprijs. Maar waarom?

Goudprijzen, zilverprijzen en alle andere edelmetaal prijzen zijn internationaal gebaseerd op grote volumes. De bekende grote baren (London Good Delivery), hebben een gewicht van 400 troy ounce oftewel 12,5 kilo. Het is dus begrijpelijk dat het slaan van munten en baren, welke kleiner zijn in formaat, verhoudingsgewijs duurder in productie zijn. Ook zullen de kosten van kleine oplage hoger zijn dan die van producten met grote oplage. Al deze kosten worden aan u, als klant, doorberekend. En er zal een verschil zijn per type munt of baar hoeveel winstmarge een producent berekend. En uiteindelijk zal de verkopende partij ook nog een winstmarge op zijn inkoopprijs zetten. Al met al dus een verhoging ten opzichte van de edelmetaalkoers.

Wat betekent het woord karaat?

Het woord karaat kan 2 dingen betekenen.
Het is de eenheid die wordt gebruikt om het fijngehalte goud in munten, sieraden en baren aan te geven. Of de eenheid die wordt gebruikt om het gewicht van een edelsteen aan te geven.
Bij edelmetaal goud loopt de schaal tot 24 karaat, en de gehaltes worden vermeld in gedeelte van 24.
Is het zuiver goud (99,99%), dan spreekt men van 24 karaat. Dus 24 van de 24 delen zijn zuiver. Bij 18 karaat zijn 18 van de 24 delen zuiver, ofwel 3/4 of 75%.
Bij gouden munten loopt het goudgehalte van 21,6 tot max 24 karaat. Goudbaren zijn meestal 24 karaat. Sieraden zijn in Nederland standaard 14 of 18 karaat goud.
Maar indien je bijvoorbeeld voor sieraden naar andere landen gaat, kom je ook 9 of 10 karaat tegen. 9 of 10 karaat mag echter in Nederland weer geen goud genoemd worden.
De gouden Maple Leaf munt is in het begin, van 1979 t.e.m. 1981, geslagen in .999 (99,9%) goud. Vanaf 1982 heeft de Royal Canadian Mint als eerste munthuis het fijngehalte verhoogd naar .9999 (99,99%) goud.
Zilver, platina en palladium worden meer in 1000en percentages uitgedrukt. Het bekende sieraden ‘sterlingsilver’ is 925/1000.
De zilveren Maple Leaf is overigens .9999 dus 99,99%. De platina Maple Leaf is .9995 (99,95%) en de palladium Maple Leaf is ook .9995 (99,95%).

Wat betreft edelstenen wordt het gewicht van edelstenen ook uitgedrukt in karaat. 1 karaat is 0,2 gram. En dit karaat wordt weer onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt. Bijvoorbeeld 0,47 karaat of 47 punt. De oorsprong van de karaat is een in de oudheid gebruikt standaardgewicht: het zaadje van de ‘johannesbroodboom’.

Zit er BTW op Maple Leaf munten?

Op de gouden Maple leaf munten zit geen btw. Op de zilveren, platina en palladium munten echter wel. Deze vallen echter wel onder de marge regeling dus btw is beperkt.
Wilt u meer lezen over BTW lees dan ons artikel ‘BTW OP MAPLE LEAF MUNTEN’.

Hoe vind ik een Maple Leaf verkoper / dealer die ik kan vertrouwen?

Vandaag de dag is, zeker op het internet, vertrouwd kopen essentieel. Een verkoper met de naam ‘De Maple Leaf expert’, kan wel een expert zijn, maar kan ook een expert in oplichting zijn.  Maar ook de kwaliteit van de munt moet gegarandeerd zijn dus is ook iets om mee te nemen in de aankoop. Bij een winkel kunt u altijd retourneren en of langsgaan. Maar er zijn ook een hoop internet bedrijven waar u met een gerust hart kunt kopen. Indien u het bedrijf even kort naloopt via een internet search, dan kunt u snel veel te weten komen over het betreffende bedrijf. Voorkomen is beter dan verliezen….

Is de kwaliteit van de munt belangrijk?

Zorg ervoor dat u koopt bij een verkoper met een uitgebreide ervaring. Indien u een munt wilt verkopen kan de koper weldegelijk vallen over de kwaliteit van de munt. Krassen etc zijn dus niet wenselijk. Een goede verkoper krijgt zoveel munten in zijn handen dat deze meteen kan bepalen of munt ook verkoopwaardig is. Als hij iets aankoopt, bepaalt hij uiteindelijk ook de kwaliteit van zijn eigen verkoop product.
Meestal wordt er ook nog wel een specificatie gegeven over de verkoop kwaliteit. Over het algemeen, als u twijfelt over de munt die u overweegt te kopen, is het beste advies om een ​​andere verkoper te vinden.

Waar staan de letters 'BU' voor?

De letters BU staan voor ‘Brilliant Uncirculated’ – Dit verwijst naar munten die nog nooit in omloop zijn en zeer minimale slijtage hebben. Deze staan ook bekend als “Mint State” of “Uncirculated. Gradering is zeker bij verzamelaarsmunten een belangrijk iets, maar bij beleggersmunten speelt het minder een rol. Een BU specificatie garandeert u echter wel van de beste kwaliteit.”