Maple Leaf

Gouden Maple Leaf Canada

 

De Maple Leaf staat bekend om de hoge fijnheid en dit is de reden dat veel investeerders kiezen voor deze Canadese munt. Een Krugerrand munt heeft bijvoorbeeld een gedeelte koper. Bij een gouden Maple Leaf munt zit er geen koper in verwerkt en gaat het om puur goud. De gouden munt is dan ook 24 karaats oftewel 999,9/1000 aan goudzuiverheid. Er bestaan verschillende gouden munten uit Canada met een goudzuiverheid van 99,999% en dit is absoluut zeldzaam onder gouden beleggingsmunten. Als u in de toekomst wilt profiteren van een hoge goud prijs, dan is de Maple Leaf absoluut een aanrader. Voor de verzameling is de munt vaak minder interessant.

 

De ‘Mint’

De Royal Canadian Mint in Canada verkoopt officieel de Maple Leaf munt. Vaak zijn er verschillende handelaren die de munt ook aanbieden. Het is belangrijk dat de munt hier geproduceerd is. De eerste munt werd geslagen in 1979. De munt is hierdoor jonger dan de bekende Krugerrand die toen al 12 jaar op de markt was. In Canada besloten ze een eigen munt te produceren omdat de Afrikaanse munt in die tijd niet zo eenvoudig verkrijgbaar was. Er was een boycot op de munt gekomen vanwege de apartheid in Zuid-Afrika. De Maple Leaf werd hierdoor in één keer enorm populair voor beleggers. De munten die tussen 1979 en 1981 geslagen zijn bevatten altijd 99,9% puur goud. Daarna is men overgestapt naar een fijnheid van 99,999%.

Als u een Maple Leaf gaat kopen dan krijgt u niet alleen een prachtige gouden munt, maar ook een gegraveerde munt met twee afbeeldingen. Uiteraard staat aan de voorzijde van de munt de ‘Maple Leaf’ (Esdoornblad) gegraveerd. Dit is natuurlijk het teken van Canada en hiernaar is de munt vernoemd. Dit symbool staat ook o.a. in de vlag van Canada getekend. Aan de achterzijde van de munt staat een gravering van Queen Elizabeth II. Op de munten ziet de koningin er overigens niet altijd hetzelfde uit. De beeltenis is namelijk drie keer verandert tijdens de productie omdat de koningin zelf ouder is geworden. Er staat dus altijd een recente afbeelding van de koningin op de Maple Leaf munten.

Maple Leaf gewichten

De Maple Leaf is verkrijgbaar in verschillende gewichten c.q. nominale waarde. Beleggers kunnen zo op basis van hun budget een formaat uitkiezen om in te investeren. Afhankelijk van het gewicht aan goud dat in de munt verwerkt is wordt ook de prijs bepaalt. Hoe hoger het aantal gram goud, hoe duurder de munt. Door verschillende gewichten aan te bieden is de munt interessant voor alle type beleggers. In 2007 was het een speciaal jaar en was er voor de eerst de mogelijkheid om een Maple Leaf munt te kopen van 1 kg puur goud. Dit was een speciaal aanbod voor grote beleggers om hun kapitaal in één keer om te zetten in goud. Het verkopen van een munt van 1 kg is natuurlijk wel een stuk lastiger, dan munten van zeg 1 troy ounce.

Wettelijk betaalmiddel

Officieel gezien kan de Maple Leaf munt gebruikt worden als een wettig betaalmiddel in Canada. De nominale waarde die op de munt geschreven staat is een stuk lager, dan de intrinsieke waarde van het goud. Het is dus slimmer om de munt als belegging te bewaren en eventueel ooit om te wisselen voor echt geld. Het kopen van de munt wordt dan ook nooit gedaan om er aankopen mee te doen in de winkel, maar puur als belegging. En de waarde die erop geschreven staat is meer symbolisch om aan te geven dat het een echte munt is.
De Maple Leaf munt is samen met de Krugerrand één van de populairste goudstukken om in te investeren en/of te beleggen.

Gouden Maple Leaf varianten

De gouden Maple Leaf bestaat uit een 5 tal nominale varianten.
Klik op het betreffende product indien u meer info wilt weten.

  • 50 dollar / 1 troy ounce
  • 20 dollar / 1/2 troy ounce
  • 10 dollar / 1/4  troy ounce
  • 5 dollar / 1/10 troy ounce
  • 1 dollar / 1/20 troy ounce