Chronische tekort en schulden VS
Written by Mapleleaf.nl

Verkiezingen – Het winnende programma

De Amerikaanse verkiezingen hebben eindelijk plaatsgevonden. Tijdens de campagne hebben beide kandidaten de kritieke kwestie die de VS in de komende vier jaar ten val zal brengen, volledig vermeden. De verkiezingscampagne was lelijk, maar vermeed totaal het monumentale probleem waarmee het Amerikaanse volk word geconfronteerd.

Het is duidelijk dat geen van beide de kiezers wilde vertellen dat hij de leiding zal nemen over een totaal bankroet land dat de komende vier jaar waarschijnlijk economisch, financieel en moreel zal instorten.

Aan het einde van dit artikel heb ik uiteengezet wat het winnende verkiezingsprogramma zou zijn geweest.

Een presidentiële kandidaat vertelt nooit de waarheid

Noch Trump, noch Biden hebben het Amerikaanse volk verteld dat de VS een totaal bankroet land is met al 90 jaar tekorten. (Vier kleine uitzonderingen in de jaren 40 en 50. De Clinton-overschotten waren nep.)

Wat een niet benijdenswaardige taak, om een ​​insolvente natie te leiden en door iedereen gehaat te worden terwijl het land in de ondergang vervalt.

Hoe kan iemand bereid zijn een natie te leiden die de helft van zijn begrotingsuitgaven moet lenen? De duidelijke feiten liggen op tafel. Je kunt 90 jaar wanbeheer niet uitwissen.

De cijfers vertellen ons de waarheid. In het fiscale jaar 2020 bedroegen de uitgaven $ 6,6 biljoen en de belastinginkomsten $ 3,4 biljoen. Het tekort was dus maar liefst $ 3,2 biljoen. En zoals de geschiedenis ons laat zien, kan het alleen maar erger worden. De toestand van het financiële systeem, verergerd door Covid, garandeert vanaf nu versnellende tekorten.

VS schuld – meer dan $ 40 biljoen in januari 2025

De Amerikaanse federale schuld zal tegen de tijd dat de nieuwe president het overneemt minstens $ 28 biljoen bedragen. Dit was volledig voorspelbaar op basis van een simpele extrapolatie zoals in mijn artikel van februari 2018. In hetzelfde artikel voorspelde ik dat de schuld wanneer de volgende president het roer overneemt in januari 2025 $ 40 biljoen zal bedragen. Zie onderstaande grafiek. Ik was waarschijnlijk veel te voorzichtig omdat op de manier waarop de dingen nu gaan, $ 40 biljoen te laag lijkt.

Chronische tekort en schulden VS

Dus waarom heeft geen van beide kandidaten de waarheid verteld en de feiten uiteengezet dat de VS meer dan de totale belastinginkomsten zullen moeten lenen om biljoenen te betalen aan medische zorg, sociale zekerheid, defensie enz.

De Dollar is 98% gevallen

En waarom vertelt geen van beide kandidaten het volk dat de gevolgen van een tekortbeleid van 90 jaar hebben geleid tot een daling van 98% in de waarde van de dollar, in reële termen, wat tegen goud is?

Vrijwel elke president in de geschiedenis heeft gepocht over de sterke dollar. Maar niemand heeft het Amerikaanse volk verteld dat de dollar het papier waarop het is gedrukt, nauwelijks waard is. En geen van beide kandidaten heeft de kiezers verteld dat er in de komende jaren onbeperkt geld moet worden bijgedrukt in een vergeefse poging om de Amerikaanse economie en de natie te redden van totale ondergang.

Wat de Keynesianen of de MMT-menigte ook zeggen, je kunt NOOIT welvaart bereiken door waardeloze stukjes papier te drukken, of op een computerknop te drukken. Als deze theorieën geldig waren, zou de wereld kunnen stoppen met werken en gewoon bijdrukken, bijdrukken en bijdrukken.

Goud vertelt de waarheid

Alleen goud weerspiegelt wat er gebeurt met de waarde van fiatgeld. Maar zelfs goud toont de ware situatie niet, aangezien de enorme hoeveelheid uitstaand papiergoud de ware goudprijs verhult. Maar de papieren goudmarkt zal de komende jaren waarschijnlijk mislukken, aangezien de schuld explodeert en de waarde van fiatgeld implodeert.

Het zal de versnelde gelddruk zijn, die zal leiden tot de vernietiging van de dollar en alle papieren valuta.

De huidige goudprijs weerspiegelt niet eens het gelddruken en de kredietcreatie die we tot nu toe hebben gezien. De onderstaande grafiek laat zien dat in verhouding tot de Amerikaanse geldhoeveelheid, goud vandaag de dag net zo goedkoop is als in 1970 toen de goudprijs $ 35 bedroeg of in 2000, toen goud $ 288 was.

Goudprijs gecorrigeerd voor fiat geldhoeveelheid

Met de verwachte en vereiste explosie van de geldhoeveelheid in de komende vier jaar, zal goud vanaf hier exponentieel stijgen.

Belangrijk maar niet dringend

In zijn boek ‘7 Habits’ vertelt Steven Covey ons dat we ons moeten concentreren op ‘het punt’, en prioriteit moeten geven aan zaken die BELANGRIJK maar NIET DRINGEND zijn. Helaas richten de meeste mensen, en vooral de politici en de media zich op het verkeerde punt, welke DRINGEND maar NIET BELANGRIJK zegt.

Het is op dit laatste punt, waarop de huidige wereld van onmiddellijke bevrediging de meeste energie en tijd besteedt. Dat houdt in dat u een SMS-bericht beantwoordt wanneer u in een belangrijk gesprek met iemand bent, of dat u een inkomende oproep van een mobiele telefoon altijd voorrang geeft op degene met wie u samen bent.

Veel bedrijfsleiders hebben de neiging om noodsituaties op korte termijn te bestrijden, in plaats van plannen te maken voor de langetermijnstrategie en de welvaart van het bedrijf.

VK heeft 3 1/2 jaar geneuzeld over Brexit

Politici zijn natuurlijk de ergste. Ze lijken van de ene crisis naar de andere te gaan in hun strijd om te overleven. In het VK besloten de mensen in 2016 om de EU te verlaten. Het Parlement, de grote bedrijven en de media konden de uitkomst niet accepteren. Evenmin konden de ‘Blijvers’ dit die de stemming verloren hebben. Pas toen Boris Johnson in juli 2019 premier werd en vervolgens een onaantastbare meerderheid in het parlement behaalde, kon de Brexit eindelijk worden geïmplementeerd.

Daarvoor debatteerde het VK 3 1/2 jaar over de Brexit en niets anders. Over het feit dat de Britse economie snel achteruitging, had de regering geen tijd om zich op te concentreren. Evenmin deed de media dit, die alles probeerden om de Brexit te saboteren.

Dus het VK bracht al die tijd op het verkeerde punt door. Alleen maar gekibbel over de Brexit, terwijl de muren van Jericho om hen heen omtuimelden.

Vier jaar Trump saboteren

En precies hetzelfde gebeurt in de grootste economie ter wereld. Sinds Trump vier jaar geleden werd gekozen, hebben de oppositie en de media zich er volledig op gericht hem uit zijn ambt te krijgen met allerlei vuile trucs, inclusief Russische connecties en afzetting.

Dus voor Trump zijn het 4 jaar geweest waarin hij vecht tegen allerlei denkbeeldige windmolens (Don Quijote). Dit waren windmolens die door zijn vijanden waren opgericht om te voorkomen dat hij de belangrijke en urgente zaken zou aanpakken, zoals een haperende economie die alleen kan overleven met gedrukt geld en schulden.

Maar een politicus die slechts voor 4 jaar wordt gekozen, moet zich in ieder geval na de eerste 18 maanden concentreren op het kopen van stemmen voor de komende verkiezingen. En de mensen eisen onmiddellijke bevrediging en niet de ontberingen die nodig zijn om de economie recht te zetten.

Een wanhopig pleidooi van de presidentiële kandidaat

En daarom heeft geen van beide kandidaten ooit een serieuze discussie durven voeren over het feit dat de VS bankroet is. Hieronder staat wat de winnende kandidaat had moeten zeggen. Maar wie zou er op een kandidaat stemmen met het volgende manifest:

 • ‘Ons land is bankroet. We kunnen niet rondkomen en we moeten Medicare / Medicaid, sociale zekerheid en defensie volledig elimineren om het budget in evenwicht te brengen. Dat zal ons $ 3 biljoen besparen, waarmee het tekort voor 2020 bijna wordt gedekt.
 • Het probleem is dat we volgend jaar een groter tekort verwachten. Covid legt grote delen van het land lam en zal zeer kostbaar zijn. Het zal ook blijvende negatieve effecten hebben. Daarnaast verwachten we grote problemen in het insolvente financiële systeem. Dit zal het drukken van nog eens biljoenen dollars, of zelfs tientallen biljoenen dollars noodzakelijk maken.
 • Maar als we deze dollars drukken krijgen we een steeds groter probleem. De waarde van de dollar zal plotsklaps dalen en we zullen nog meer moeten drukken en lenen. Dat zal een vicieuze cirkel creëren met een lagere dollar, grotere tekorten en grotere schulden plus inflatie.
 • Dit zijn dus de feiten. Het spijt me natuurlijk zeer dat ik u deze moet presenteren, maar ik ben er zeker van dat er geen andere uitkomst zal zijn.
 • Ik hoop oprecht dat u mij op dit platform kiest. Ik ben tenslotte de enige presidentskandidaat in de geschiedenis die zijn volk de waarheid en de werkelijke staat van de natie heeft verteld.
 • En geloof alsjeblieft niet de nep beloftes van de andere kandidaat. Een leugenaar verdient het niet om president te zijn.
 • Ten slotte beloof ik mijn best te doen om de komende wanordelijke ineenstorting van de VS zo goed mogelijk te beheren. “

Een artikel van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com


Dit artikel komt van de website premetin.com waar je meer informatie kunt vinden met betrekking tot goud, zilver, platina, palladium en edelmetalen in het algemeen. Dit artikel in vindbaar in de categorie ‘OPINIE’ met artikelen van bekende en minder bekende auteurs over goud en edelmetaal. En natuurlijk vermelden wij hier weer bij dat het slechts een mening is: je kunt het er mee eens zijn, maar het hoeft zeker niet :))
Veel plezier met dit artikel van Egon von Greyerz van de website GoldSwitzerland

Wereldwijde schulden-implosie aanwezig - Egon von Greyerz - Palisade Radio
Written by Mapleleaf.nl

‘”Wereldwijde schulden-implosie in aantocht”‘ – Egon von Greyerz op ‘Palisade Radio’

In dit interview spreekt Egon von Greyerz ( van GoldSwitserland) met Tom Bodrovics van Palisade Radio over de cyclische en repetitieve aard van de huidige economische situatie. Ook deelt hij zijn zorgen over de toenemende schuldenlast en de reactie van de centrale banken.

“De wereld bevindt zich op een punt waar het risico absoluut maximaal is”, zegt Egon, die stelt dat een wereldwijde schulden-implosie onvermijdelijk is.

Overheden geven meer geld uit dan ze ontvangen en lopen tekorten op. Zoals door de geschiedenis heen is gebeurd, is de reactie van centrale banken en regeringen om meer geld te drukken. Maar waar zal dit toe leiden?

In deze verhelderende discussie legt Egon uit hoe deze problemen dateren uit het begin van de eeuw en eerdere economische crises, zoals de wereldwijde recessie van 2006-2009. Volgens Egon zagen we de eerste waarschuwingssignalen in september 2019, maar beginnen we nu de echte effecten te zien.

Egon bespreekt vervolgens hoe COVID-19 de katalysator was, maar niet de oorzaak, voor de gebeurtenissen van vandaag, en hoe hij vreest dat we afstevenen op een periode van ernstige achteruitgang. Schulden kunnen niet worden opgelost met meer schulden, maar centrale banken en regeringen lijken dit feit niet te begrijpen. Daarom moeten beleggers zich vandaag voorbereiden op de onvermijdelijke achteruitgang.

Je kunt Egon ook over horen praten over:

 • Wereldwijde schuld en systeemrisico’s
 • Hyperinflatie en derivaten
 • Waarom goud tegenwoordig ongelooflijk goedkoop is
 • China’s rol in de toekomst
 • De ultra veilige privé goudkluizen van Matterhorn Asset Management in Zwitserland

 

Written by Mapleleaf.nl

Onze wereld zal nooit nog hetzelfde zijn

In dit interview wordt er door Egon von Greyerz aan Paul Eberhart van SilverDoctors uitgelegd welke impact de combinatie van het Coronavirus evenals de aankomende economische depressie zal hebben op onze planeet. Als er één ding is wat het interview in één klap duidelijk maakt, dan is het wel dat onze wereld er nooit nog hetzelfde uit zal zien. We staan op de rand van een hyperinflatoire depressie welke uiteindelijk zal leiden tot een deflatoire depressie.

De aankomende jaren zullen alles behalve positief zijn en het staat nu al vast dat menig aantal mensen er aanzienlijk onder te lijden zullen hebben. Het is niet alleen voor overheden, maar zeker ook voor de centrale banken lange tijd veel te eenvoudig geweest om geld te drukken. Het gevolg hiervan is dat er een illusoire hoge levensstandaard tot stand is gekomen. De wereld staat nu echter op het punt om te ontdekken dat gedrukt geld over geen enkele waarde beschikt. Dit niet in het minst omdat een schuldprobleem niet zomaar kan worden opgelost door het creëren van nieuwe schulden.

Ondanks het feit dat de tijden moeilijk zijn is het zo dat er altijd kansen zijn voor mensen die zich bereid tonen om hard te werken. Zolang u maar niet afhankelijk bent van waardeloos gedrukt geld en / of van regeringen die eigenlijk zo goed als failliet zijn.

De boodschap die Egon reeds 20 jaar brengt is zeer consistent. De risico’s welke de wereld op vandaag kent zijn ongekend omwille van de gigantische schulden- evenals activabubbels. Het behoud van rijkdom door middel van de edelmetalen zilver en goud is bovendien essentieel. Goud evenals zilver zijn op dit ogenblik nog steeds sterk ondergewaardeerd. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat het op zeer korte termijn onmogelijk zal zijn om tegen de huidige, gekende prijzen de edelmetalen nog aan te kopen.

Andere onderwerpen welke door Egon en Paul worden behandeld zijn:

 • Elke individuele hyperinflatoire gebeurtenis welke in het verleden plaats heeft gevonden was het gevolg van de verlaging van de valuta;
 • Er dient een scheiding te gebeuren van de papiermarkt met de fysieke markt voor olie en goud;
 • Waarom het nooit een goed idee is om te investeren in goud ETF’s;
 • Op welke manier verhoudt onroerend goed zich tot de edelmetalen goud en zilver?

Bekijk het interview om te ontdekken welke antwoorden er gegeven kunnen worden en om meer over deze materie te weten te komen.

Goud ETF's bieden nul vermogensbescherming ; video met Egon von Greyerz & Jan Kneist van Investor Talk
Written by Mapleleaf.nl

Goud ETF’s bieden nul vermogensbescherming

In dit interview beantwoordt Egon von Greyerz van Matterhorn Asset Management AG vragen van Jan Kneist van Investor Talk.

Mijnsluitingen en verkoopbeperkingen veroorzaken tekorten aan edelmetalen in de detailhandel, maar ETF’s ervaren een grote instroom van fondsen. Waar halen ze het goud vandaan, of helemaal niet? Is het nog steeds mogelijk om via Matterhorn grote bedragen in goud te investeren?

Hier het tijdschema van de video:

 • 01:15 2.3 Triljoen dollar-stimulus houdt de markt tijdelijk vast
 • 02:10 50% opwaartse correctie, nieuwe dieptepunten in het verschiet?
 • 03:10 Een cyclus van 200 jaar of langer is voorbij
 • 04:20 De FED-balans is zoals verwacht opgeblazen
 • 05:00 Alle centrale banken zullen de balans uitbreiden, drukken
 • 05:50 Hyperinflatie is het gevolg van ineenstorting van de valuta, niet van de vraag
 • 06:20 Amerikaanse schuld verdubbelt elke 8 jaar
 • 07:00 2008 zal niet worden herhaald, een succesvol kopie is onwaarschijnlijk
 • 08:10 Goud in euro bereikt een nieuw record
 • 09:05 FED-balans / Gold chart spreekt voor verdere Gold Rise
 • 11:05 Goud wordt gemanipuleerd via de papiermarkt
 • 11:40 Fysieke schaarste aan goud en zilver, aanbod neemt af
 • 12:10 ETF’s noteren hoge instromen. Waar komt het metaal vandaan?
 • 13:20 Goud ETF’s beschermen uw vermogen niet
 • 14:50 Centrale banken en goudbanken lenen meerdere keren hetzelfde goud uit aan ETF’s
 • 16:10 ETF’s zijn nutteloos in een bankencrisis
 • 17:10 Kan Matterhorn nu voldoen aan de grote vraag naar goud?
 • 17:45 Zwitserse raffinaderijen werken weer op 25% van de capaciteit
 • 18:05 Investeringen in goud bij Matterhorn zijn nu (nog) zonder problemen mogelijk
 • 19:30 Blijven voorzien, niet alleen financieel
 • 20:15 De wereldeconomie verandert fundamenteel, hele industrieën zullen verdwijnen
 • 22:05 Meer tijd voor het gezin.

 

 

Lees meer informatie van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com

De grootste financiële crisis & hyperinflatie: artikel van Egon von Greyerz van GoldSwitserland
Written by Mapleleaf.nl

De grootste financiële crisis & hyperinflatie

Een hyperinflatoire depressie is altijd het onvermijdelijke einde geweest van de grootste financiële zeepbel in de geschiedenis. En deze keer zal het wereldwijd zijn. Hyperinflatie zal zich van land tot land verspreiden, zoals het Coronavirus. Het zou overal kunnen beginnen, maar de meest waarschijnlijke eerste landen zijn de VS en de EU of ED (European Disunion). Zij zullen snel worden gevolgd door nog veel meer landen zoals Japan en de meeste ontwikkelingslanden. Net als het Coronavirus zal het snel van land naar land springen, terwijl er maar heel weinige worden gespaard.

 

Huidige rentetarieven zijn een valse indicator

Sinds de laatste rentecyclus in 1981 zijn hoogtepunt bereikte, is er een daling van 39 jaar in de Amerikaanse en wereldwijde rentetarieven van bijna 20% naar 0%. Aangezien op een vrije markt de rente een functie heeft van vraag naar krediet, wijst deze lange neerwaartse trend op een zware recessie in de VS en de rest van de wereld. De simpele regels van vraag en aanbod vertellen ons dat wanneer de prijs van geld nul is, niemand dat wil. Maar in plaats daarvan is de schuld exponentieel gegroeid zonder enige opwaartse druk op de tarieven. De reden is simpel. Centrale en commerciële banken hebben uit het niets onbeperkte kredieten gecreëerd. In een fractioneel banksysteem kunnen banken 10 tot 50 keer hetzelfde geld lenen. En centrale banken kunnen gewoon oneindig veel bedragen printen.

Een overzicht van de rentetarieven van de FED sinds 1955

De wereldwijde schuld in 1981 bedroeg 14 biljoen dollar. Men zou hebben aangenomen dat er bij een dalende rente geen grote vraag naar schulden zou zijn geweest. Een hoge vraag zou tot hoge rentetarieven hebben geleid. Maar als we kijken naar de wereldwijde schuld in 2020, is dat maar liefst 265 biljoen dollar. Dus de schuld is de afgelopen 39 jaar met 19x gestegen, en zijn de kosten van de schuld zijn van 20% naar 0% gegaan – Hmmm!

 

Coronavirus is de catalysator, maar niet de oorzaak

De crisis waar de wereld nu mee te maken heeft is niet veroorzaakt door het Coronavirus. Zoals ik onlangs in veel artikelen heb benadrukt is het Coronavirus slechts de katalysator, zij het de meest vicieuze die de wereld heeft kunnen raken. De echte oorzaak van de grootste financiële crisis in de geschiedenis zijn de centrale banken. Ze gieten al 50 jaar brandstof op het vuur door de kosten van geld voortdurend te verlagen totdat het in 2008 gratis werd toen de tarieven werden verlaagd tot NUL. Sindsdien hebben we wereldwijd ook negatieve cijfers gezien.

Negatieve tarieven zijn niet alleen een totale paradox, maar ook een absolute waanzin. Failliete soevereine naties over de hele wereld hebben gratis schulden uitgegeven of zijn er zelfs voor betaald. Het hele doel van rente is om betaald te worden voor het risico van het lenen van geld. Aangezien regeringen over de hele wereld vrijwel onbeperkte schulden hebben uitgegeven die nooit zullen worden terugbetaald, is het risico van leningen aan hen exponentieel toegenomen. Maar in plaats van veel hogere tarieven, om de enorme toename van de schuld plus een ernstig verhoogd risico te weerspiegelen, zijn centrale banken weggekomen met ‘het trotseren van de wetten van de natuur’ door ten onrechte de tarieven te manipuleren.

 

Onwerkelijke markten zonder echte prijzen

Geld is een handelsartikel en de prijs moet een directe functie hebben van risico plus vraag en aanbod. Maar aangezien we momenteel een vals financieel systeem hebben met vals geld en valse markten, zijn er geen echte prijzen. Dus door constante manipulatie en interventie kunnen centrale banken samen met een paar handlangers de meeste markten en prijzen volledig manipuleren.

Daarom weerspiegelen de kosten van geld vandaag noch het risico, noch de vraag. Het enige dat het vertegenwoordigt is kwaadwillige manipulatie om regeringen en hun meesters, de centrale bankiers, te dienen. Maar zoals alle nepmarkten zal ook deze eindigen, niet alleen slecht maar catastrofaal.

 

De situatie is wanhopig voor bedrijven en individuen

Zoals ik in het artikel van vorige week besprak, hebben we nu de perfecte storm. Vrijwel elke regering ter wereld legt nu miljarden en biljoenen dollars, euro’s enz op tafel. Vast in vruchteloze pogingen om een ineenstortende wereldeconomie te redden. In veel landen is 50% of meer van de industrie gesloten. De meeste dienstverlenende bedrijven zijn volledig gesloten, evenals de luchtvaart, het vervoer en de meeste kleine bedrijven. De werkloosheid nadert de cijfers die sinds de depressie van de jaren dertig niet meer zijn waargenomen. Alle bedrijven hebben hulp nodig, van grote bedrijven tot kleine bedrijven. De meeste mensen hebben al meer dan een paar weken geen spaargeld meer, en voor degenen die nu werkloos worden is de situatie wanhopig.

Veel grote Amerikaanse bedrijven hebben hulp van de overheid nodig. Zeer weinig hiervan hebben de winst gereserveerd voor een regenachtige dag. In plaats daarvan is het management evenals de aandeelhouders te gul beloond. Sinds 2009 hebben S&P 500 bedrijven $ 5,4 biljoen uitgegeven aan het terugkopen van aandelen. In plaats van de regering om hulp te vragen, moet het management hun bonussen terugbetalen en moeten aandeelhouders, die grote uitbetalingen hebben ontvangen, de bedrijven herkapitaliseren. Maar dit zal natuurlijk niet gebeuren. Net als in 2006-2009 wordt de winst geprivatiseerd en worden verliezen gesocialiseerd.

Terugkoop van aandelen S&P 500 bedrijven sinds 2009

Bedrijven bloeden geld en individuen ook. Dat alles wordt een vicieuze cirkel met niet-betaalde rekeningen, inclusief huur, hypotheken en belastingen. Schattingen voorspellen een daling van 40-50% van het BBP in het tweede kwartaal van 2020 in de VS. Het probleem is dat dit geen tijdelijke crisis is. Dit betekent dat het BBP in de meeste landen permanent zal worden uitgehold.

 

Seculaire daling die leidt tot hyperinflatieve depressie

Wat we dus ervaren is het begin van een seculiere recessie die spoedig een hyperinflatoire depressie zal worden. Dit was altijd het onvermijdelijke einde van deze cyclus, zoals ik al meer dan 20 jaar in veel artikelen heb besproken.

Een crisis van deze omvang is altijd een schuldencrisis. Binnenkort zullen we zien dat schulden over de hele wereld onder enorme druk komen te staan als leners in gebreke blijven. Dit zal ertoe leiden dat obligaties crashen en de tarieven stijgen. Centrale banken zullen dan de controle over de rentetarieven verliezen naarmate de lange rente eerst stijgt en binnenkort ook de kortere rente omhoog trekt. Tarieven kunnen gemakkelijk oplopen tot 15-20%. Veel obligaties gaan naar nul en gaan tot in het oneindige. Ik heb eerder gesproken over de betaling van 21% op mijn eerste hypotheek in de UK in 1974. Dus ik heb persoonlijke ervaring met hoge inflatie maar nooit hyperinflatie.

Aangezien het merendeel van de $ 1,5 biljard derivatenmarkt rentegerelateerd is, zal deze markt ook opblazen. Dit alles zal leiden tot onbeperkt geld printen en valuta’s die snel crashen tot hun intrinsieke waarde van NUL. Op dat moment is het hele financiële systeem onherkenbaar en bestaan delen ervan niet meer. Dit kan allemaal heel snel gebeuren, mogelijk binnen de komende 6-18 maanden.

 

September 2006 was een repetitie

Zou mijn ‘Cassandra voorspelling’ niet kloppen. Ja, dat kan natuurlijk. Maar laten we duidelijk zijn dat de repetitie van wat ik voorspel, plaatsvond in september 2006. Niets was op dat moment opgelost, alleen tijdelijk uitgesteld. Dit is nu het echte werk, en welk geld centrale banken deze keer ook bijdrukken, het heeft geen effect. Dus ik betwijfel ten zeerste of onze ‘bankier-vrienden’ weer een truc uit de hoge hoed kunnen toveren. Omdat de enige truc die ze kennen, het bijdrukken van meer geld, een schuldenprobleem nooit kan oplossen.

 

Markten

Beurzen, in hun eerste etappe lager dan de nieuwe seculiere bearmarkt, bereikten in de meeste landen een verlies van 40%, en dat in minder dan 4 weken. We zien nu een typische correctie die wat hoger kan gaan. Maar als dat klaar is, wat 1-3 weken kan duren, begint de volgende verwoestende downleg. Iedereen die dit vallende mes probeert te vangen, wordt geslacht.

Obligatiemarkten houden het misschien wat langer vol met massale manipulatie door centrale banken en het bijdrukken van geld. Junk bonds zullen voor het eerst crashen en constante downgrades zullen veel schulden tot junk maken. Een groot deel van de bedrijfsschuld gaat op dezelfde manier en binnen 6-12 maanden zullen ook de staatsschulden worden aangevallen.

Vastgoedmarkten zijn een grote zeepbel en beginnen al uit elkaar te vallen. Industrieel, commercieel, retail en residentieel, geen enkele sector wordt gespaard. Er komen geen kopers, geen financieringen en veel gedwongen verkopers. Een perfect recept voor een instorting.

Voordat de seculiere bearmarkt in deze drie markten een dieptepunt heeft bereikt, zullen de prijzen in reële termen met 90-100% dalen. En echte termen betekent in constante koopkracht zoals goud.

We moeten niet vergeten dat de markten lang voor de economie zullen dalen. De waarschijnlijke ontwikkeling is in de eerste plaats een hyperinflatoire depressie die de komende jaren zeer snel kan komen en gaan. Daarna zullen we hoogstwaarschijnlijk een deflatoire implosie van alle activa en een ineenstorting van het grootste deel van het financiële systeem zien.

Maar we mogen niet geloven dat dit het einde is. Het is gewoon een nieuwe fase in de wereldeconomie om overschrijdingen van de 100 jaar, 300 jaar of zelfs 2000 jaar te corrigeren. Zodra de schuld is geïmplodeerd en alle activaprijzen zijn gedaald van de huidige fantasiewaarderingen, zal er een nieuw systeem ontstaan op basis van gezonde waarden en principes. En dan begint de cyclus opnieuw.

 

Goud

Zowel op de ‘papiergoudmarkt’ als op de fysieke markt staan momenteel grote druk. De Comex en LBMA maken geluid dat alles onder controle is. LBMA wekt de illusie dat ze veel goud in hun kluizen hebben. Maar vrijwel al dat goud is al vastgelegd. Comex, de beurs voor goudfutures staat onder enorme druk omdat ze niet meer dan een klein deel fysiek kunnen leveren wanneer papierhouders van goud levering vragen. En die dag is niet ver weg.

De 3 grootste raffinaderijen ter wereld, gevestigd in Ticino, Zwitserland, zijn gedurende 2 1/2 weken gesloten, wat neerkomt op ten minste 50% van de wereldproductie. De raffinaderijen zijn deze week net geopend, maar met een zeer verminderde capaciteit van 25-33%.

Als we de goud ETF’s als voorbeeld nemen, hebben ze hun bezit in de afgelopen 4 weken met 93 ton vergroot. Dat vertegenwoordigt een totale waarde van 5 miljard dollar

Het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om fysiek goud te bemachtigen, dus je vraagt je af waar de ETF’s hun goud hebben gekocht.

Het antwoord is natuurlijk simpel. Het is aan hen uitgeleend door LBMA-banken die bewaarders zijn voor de grootste gouden ETF GLD. Deze banken houden ook goud van de centrale bank aan en alles wat ze moeten doen is hetzelfde goud nog een keer uitlenen aan de ETF’s. Dus als u een goud ETF heeft, wat u gewoon niet moet doen, weet u dat het onwaarschijnlijk is dat het voor meer dan een klein deel van het fondstotaal door goud wordt ondersteund.

In een wereld waar de prijzen van de meeste activa op het punt staan te imploderen, is goud een levensverzekering, en vrijwel het enige activa dat zijn waarde in reële termen zal behouden. Zilver zal het waarschijnlijk ook heel goed doen en zal waarschijnlijk beter presteren dan goud. Maar goud is veiliger en veel minder vluchtig.

Is de goudprijs op weg naar all-time high?

Zoals de goudgrafiek voor 20 jaar hierboven laat zien, zit goud in een extreem sterke opwaartse trend. In alle valuta’s, behalve Amerikaanse dollars, heeft goud de hoogtepunten van 2011 overtroffen. De goudprijs in dollars is net uitgebroken en zal nu waarschijnlijk oplopen tot $ 1.700 op weg naar het oude hoogtepunt van $ 1.920 en daarna veel, veel hoger.

Zoals ik al eerder heb gezegd, sta ik al twintig jaar op een zeepkistje om investeerders te informeren over het cruciale belang van goud voor het behoud van hun vermogen. Gelukkig hebben veel investeerders geluisterd, maar ze vertegenwoordigen nog steeds minder dan 0,5% van de wereldwijde financiële activa. Sinds we 18 jaar geleden begonnen, is goud 6-7X gestegen, afhankelijk van de valuta. Die stijging is onbeduidend in vergelijking met wat er hierna komt.

Maar vergeet niet dat u niet goud vasthoudt om de winst in gedegradeerd papiergeld te meten. In plaats daarvan houdt u fysiek goud aan als verzekering tegen een kapot financieel systeem dat waarschijnlijk niet erg lang zal worden gerepareerd.

 

Dit is een artikel van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com


Deze vertaling komt van de website premetin.com waar je meer informatie kunt vinden met betrekking tot goud, zilver, platina, palladium en edelmetalen in het algemeen. Dit artikel in vindbaar in de categorie ‘OPINIE’ met artikelen van bekende en minder bekende auteurs over goud en edelmetaal. En natuurlijk vermelden wij hier weer bij dat het slechts een mening is: je kunt het er mee eens zijn, maar het hoeft zeker niet :))
Veel plezier met dit artikel van Egon von Greyerz van de website GoldSwitzerland

Written by Mapleleaf.nl

Zilverprijs gedaald, maar geen zilver te krijgen!

Zilverprijs gedaald, maar beleggers kunnen niets meer vinden, dus wat is er aan de hand?

‘De toekomst van zilver is somber, aangezien een recessie de industriële vraag naar het metaal zou kunnen wegnemen’, dit zegt Peter Hug, global trading director van Kitco Metals. ‘Het monetaire beleid was niet voldoende om investeerders te kalmeren’, merkte Hug op, aangezien de markten negatief reageerden op de laatste renteverlaging van de Federal Reserve van afgelopen zondag. ‘Die actie maakte de markt echt bang’. Het gaf aan dat de Fed, die hier aan een touwtje beweegt, het probleem niet zal oplossen. Het zal een aanzienlijk fiscaal beleid gaan vergen”, volgens hem.

 

Hug zei dat er mogelijk een recessie aan de gang is. “Negeren van de economie van een grote recessie – het kan van korte duur zijn, als we er nog niet in zitten – als we de economie ervan negeren, [is] zilver een industrieel metaal en zou er vrijwel geen vraag naar zijn,” hij zei. Hug zei dat de recente prijsdaling in metalen het gevolg is van handelaren en investeerders die hun metalen liquideren om aan margestortingen te voldoen, waardoor de fysieke markt nog meer onder druk komt te staan. “Omdat er momenteel geen fysiek metaal op de markt is, zijn zowel de US Mint als de Canadian Mint via toewijzing van sommige producten bezig met ergens tussen de minimaal vier en zes weken levertijd. We kijken naar een situatie waarin er niet genoeg fysieke afname is om de verkoop van de ETF’s en de futures te compenseren, omdat er geen fysiek product meer over is om te kopen, ”zei hij.

 

Kijk voor het hele verhaal naar de Kitco video.

Nog maar € 2.000 in plaats van 10.000 euro anoniem goud kopen in Duitsland
Written by Mapleleaf.nl

Nog maar 2.000 in plaats van 10.000 euro anoniem goud kopen in Duitsland

In Duitsland is er een nieuwe wet aangenomen om het aankopen van anoniem goud te ontmoedigen. Met ingang van 1 januari 2020 is het voor goudhandelaren niet langer toegestaan om voor meer dan 2.000 euro aan edelmetalen te verkopen zonder dat men daarvoor klantgegevens registreert. Handelaren dienen bij aankoop die meer bedraagt dan deze vooropgestelde 2.000 euro steeds niet alleen een kopie van het legitimatiebewijs te nemen, maar ook een klantonderzoek in te stellen. Dit betekent dat de goudhandelaar in kwestie wettelijk verplicht is om na te gaan of de klant mogelijks over een criminele achtergrond beschikt. Bovendien dient de handelaar bij een transactie met contant geld na te gaan voor wie het aangekochte goud precies is bestemd.

Tot voor 1 januari 2020 was er in Duitsland nog een limiet van 10.000 euro van kracht voor het anoniem aankopen van edelmetalen. Dit is overigens hetzelfde in Nederland. Het behoort nog altijd tot de mogelijkheden om voor een grotere aankoop contant af te rekenen, alleen is het wel zo dat de klant dan rekening dient te houden met een legitimatieplicht. Bovendien dient de handelaar eveneens conform de wetgeving ter bestrijding van witwassen een melding te maken van transacties die mogelijks verdacht zijn.

Met ingang van 1 januari is de grens voor het anoniem aankopen van edelmetalen in Duitsland dus verlaagd van 10.000 naar 2.000 euro. Voor alle duidelijkheid, dit is nog net voldoende om voor één troy ounce aan goud te bestellen. Een gouden Krugerrand of gouden Maple Leaf kost bij de huidige goudprijs om en nabij de 1.400 euro. In de praktijk zorgt dit er voor dat dus nagenoeg iedereen die goud koopt in Duitsland zal worden geregistreerd en gecontroleerd.

 

Limiet op contant geld

De voorbije zomer verscheen er reeds een nieuw wetsvoorstel met als doel om de anonieme aankoop van goud met contant geld te ontmoedigen. Dit vormt een onderdeel van de Europese aanpak ter bestrijding van niet alleen witwassen, maar ook de financiering van het terrorisme. Alle lidstaten dienen verplicht de vooropgestelde, Europese richtlijnen te implementeren binnen hun nationale wetgeving. Het doel van de Europese aanpak is niet uitsluitend om een verdere aanscherping van de regels door te voeren, daarnaast moeten ze ook op Europees niveau worden geharmoniseerd.

Op vandaag is het zo dat er nog steeds niet onaanzienlijke verschillen gelden tussen verschillende landen met betrekking tot de regelgeving in verband met contant geld. Ook in Nederland liggen er concrete plannen op tafel om het anoniem kunnen aankopen van goud (en andere edelmetalen) aanzienlijk in te perken. De Nederlandse regering kwam vorig jaar bijvoorbeeld reeds met het ‘plan van aanpak witwassen’ op de proppen. In dit plan staat een voorstel opgenomen om transacties met contant geld boven de 3.000 euro te verbieden. Ze wil er op deze manier voor zorgen dat het betalen met contant geld wordt teruggeschroefd. Dit omdat dit soort van geldstromen in de praktijk niet traceerbaar zijn.

 

Stormloop op goud

De nieuwe wetgeving heeft er voor gezorgd dat heel wat handelaren in Duitsland het plan hebben opgevat om niet langer anoniem goud te verkopen. De verlaagde limiet evenals de uitbreiding van de onderzoeksplicht hebben er samen voor gezorgd dat het aanzienlijk minder rendabel is geworden om deze dienst nog verder aan te blijven bieden. Volgens verschillende bronnen heeft dit nieuws in het land geleid tot een ware stormloop op goud.

Written by Mapleleaf.nl

GOUD of BITCOIN: Bitcoin zal worden gehackt door supercomputers en regeringen zullen het verbieden

Bij MapleLeaf.nl  brengen we graag ook informatie naar voren over goud en zilver gerelateerde zaken. Daarom deze video van Kerry Stevenson en Egon von Greyerz.
Alle info over auteurs en websites vind je onderaan dit artikel!


In deze video bespreken Kerry Stevenson van Symposium en Egon von Greyerz de slechter wordende situatie van de wereldeconomie. Volgens Egon von Greyerz is de reden hiervan de te grote hoeveelheid geld bijdrukken, slechter wordende situatie van overheden, derivaten en teveel schulden.

Daarnaast stelt Kerry de vraag aan Egon of hij zou kiezen voor goud of Bitcoin. Hier geeft Egon von Greyerz een duidelijke uiteenzetting waarom hij niet voor Bitcoin zou opteren; regeringen zullen waarschijnlijk cryptomunten niet accepteren en daarnaast ziet hij een groot gevaar in het hacken van crypto.

In deze video ‘GOUD of BITCOIN’ brengt men het volgende naar voren:

 • Goudprijs koers: Goud is al extreem goedkoop, maar het zal naar onvoorstelbare niveaus gaan.
 • De goudprijs is zo laag als in 1970 en 2000, men heeft er geen interesse in en is ondergewaardeerd
 • De wereldeconomie zal grote problemen gaan ondervinden, en het hebben van een ‘waardevast onderpand’ zal de komende jaren de sleutel zijn.
 • Er is niemand die meer spaart. En regeringen vernietigen de waarde van geld door maar bij te drukken.
 • Dit kan alleen maar resulteren in een grote implosie van schulden en de obligatiemarkt. Ook financiële activa gefinancierd door schulden zal imploderen.
 • Vandaag de dag zijn de risico’s veel groter dan in 2008. Valuta’s zitten nu in een neerwaartse trend.
 • Het banksysteem staat wereldwijd onder druk. Als voorbeeld geeft hij dat Duitse banken technisch failliet zijn, en de hoeveelheid geld om ze te redden zal absurd zijn.
 • Dat regeringen geen voorstanders zijn van goud weten we; goud drukt namelijk hun incompetentie en wanbeleid uit. Ja hij zegt het echt!
 • Het hacken van crypto; De nieuwe supercomputer van Google kan binnenkort crypto decoderen. Iets wat tot kort geleden voor onmogelijk werd geacht.
 • Goud zal nooit worden vervangen door crypto, want crypto’s zijn geen behoud in rijkdom.

Dus bij de vraag Goud of Bitcoin?:
Bekijk de video en vorm uw mening.
En een kleine investering in gouden en zilveren Maple Leaf munten kan natuurlijk nooit kwaad :)!

 

Kerry Stevenson van Symposium
Organisator Gold and Alternative Investements Conferencein Sydney Australie)

Egon von Greyerz oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com

 

België geen trio met goud terughalen uit Londen en Canada.
Written by Mapleleaf.nl

“Ook België moet haar goud terughalen uit Londen”

België zou er goed aan doen om het voorbeeld van andere landen als Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Polen te volgen en haar goud uit Londen terug te halen. Dit is althans te lezen in een opinie artikel in België waar we iets dieper op in willen gaan. Het terug opbouwen van de goudvoorraad is volgens experts helemaal niet onzinnig. Gaat men goud terughalen, dan zou er op deze manier namelijk een soort van verzekering kunnen ontstaan voor potentiële financiële evenals politieke calamiteiten. Goud terughalen; waarom zou je dat doen?

Goud met waarde van 4,3 miljard euro terug naar Polen

Onder meer Polen heeft er recent voor gekozen om haar goudvoorraad uit Londen terug te halen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van acht zeer intensief beveiligde vluchten welke telkens duizend goudstaven aan boord hadden. Alles samen is de goudvoorraad die Polen uit het Verenigd Koninkrijk terug heeft gehaald goed voor een gewicht van zo’n slordige 100 ton. De goudvoorraad zou bovendien een gezamenlijke waarde hebben gehad van zomaar even 4,3 miljard euro. Polen maakte de keuze om haar goudvoorraad uit het Verenigd Koninkrijk terug te halen omdat ze het edelmetaal nog steeds aanziet als de basis van het internationale financieel systeem. Bovendien stelt het land dat goud ook nog steeds het absolute symbool is van economische welvaart. België wordt aangeraden om het voorbeeld van Polen zo snel mogelijk te volgen.

Oninteressant en ouderwets

Heel wat Westerse landen hebben de voorbije jaren laten optekenen dat ze hun goudvoorraad eigenlijk niet bijzonder interessant en zelfs een tikkeltje ouderwets vonden. Die tijd lijkt nu langzaam maar zeker voorbij te zijn. Niet alleen Polen, maar ook menig andere landen zoals bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Nederland hebben er ondertussen voor gekozen om hun goud terug naar huis te halen. Dit betekent dat er niet langer voor wordt gekozen om ze in het buitenland te stockeren. België heeft dit voorbeeld vooralsnog nog niet gevolgd.

Het grootste gedeelte van de Belgische goudvoorraad is in bewaring bij de Bank of England. Deze bank bevindt zich (hoe kan het ook anders?) in de Engelse hoofdstad Londen. Een kleinere hoeveelheid is ondergebracht bij de Bank of Canada en ook bij de Bank voor Internationale Betalingen is een stukje van de Belgische goudvoorraad terug te vinden. De eigen Nationale Bank van België heeft slechts een zeer bescheiden deel in beheer.

250.000 euro kosten op jaarbasis

De buitenlandse opslag van de goudvoorraad van België kost het land op jaarbasis zo’n slordige 250.000 euro. Voor dit bedrag wordt een zekere bewaring in instellingen aangeboden waarvan niet alleen de reputatie, maar ook de integriteit zijn bewezen. Door het uitvoeren van audits vindt er op regelmatige tijdstippen een controle plaats van de goudvoorraden door de Nationale Bank. Zo is bijvoorbeeld bekend dat er in maart 2020 een nieuwe audit gepland staat met betrekking tot de Belgische goudvoorraad bij de Bank of England.

Toen er door middel van een vraag in het parlement werd getoetst naar de mogelijke plannen om het locatiebeleid van de goudvoorraad aan te passen werd daar negatief op gereageerd. Het goud terughalen lijkt voor de Belgische politiek dus niet een prio, en men is dus niet van plan te zijn om haar goudvoorraden terug naar eigen land te halen. Toch is het zo dat het directiecomité van de Nationale Bank heeft aangegeven de actuele trend niet te willen negeren. Ze heeft dan ook gesteld dat ze graag zelf toch meer controle zou willen krijgen over de goudvoorraden die voor handen zijn.

Wat met de Brexit?

Een belangrijke vraag die moet worden gesteld heeft uiteraard betrekking tot de Brexit. Wat zal deze namelijk gaan betekenen voor Europa en haar economische situatie? Is het mogelijk om in deze toch wel zeer onzekere handelstijden blind te blijven voor de financiële evenals symbolische waarde waar goud over beschikt? Dit niet in het minst omdat onze economie exact op die internationale handel draait? Op welke manieren dienen we bovendien ook de steeds verder toenemende risico’s in te schatten op de euro evenals het onorthodoxe monetair beleid van de Europese Centrale Bank? Wat bovendien te denken van het moment waarop de euro mogelijks in de problemen komt en er sprake is van een vertrouwenscrisis? Het zijn stuk voor stuk zaken waar we op vandaag nadrukkelijk het hoofd over moeten breken.

Goud, het hart van elke economie

Er wordt vaak gesteld dat goud het hart is van elke economie. Deze stellen kunnen we ook alleen maar bijtreden. Ze wordt ook extra duidelijk op het ogenblik dat we de dollar gaan bestuderen. Deze is de voorbije honderd jaar namelijk met zomaar even 90 procent in waarde gedaald. Dit ondanks het feit dat de koopkracht van goud reeds eeuwenlang stand heeft gehouden. Sinds de goudstandaard in het jaar 1971 werd losgekoppeld deed de dollar uiteraard voor vele decennia dienst als hart van het internationale financiële systeem. Vandaag de dag moet er echter worden geconcludeerd dat de Amerikaanse munt stevig onder water staat. Dit niet in het minst omdat men in de Verenigde Staten hun munt steeds vaker op internationaal vlak uitspeelt als politiek wapen. Niet alleen China, maar ook hier in Europa wordt mede omwille van die reden de waarde van de euro steeds vaker in twijfel getrokken.

Goud heeft haar populariteit teruggevonden

Goud lijkt tegenwoordig haar hippe karakter teruggevonden te hebben. Verschillende landen hebben er dan ook de voorbije jaren opnieuw voor gekozen om te investeren in goud. Polen heeft bijvoorbeeld verspreid over de jaren 2018 en 2019 voor zomaar even 126 ton aan goud gekocht. Ook de Chinezen en de Russen bouwen massaal nieuwe kluizen en blijven hun goudvoorraad vergroten. België zou op moment van schrijven zo’n slordige 227,4 ton goud in bezit hebben. Dit zou in de praktijk gelijk staan aan 38,5 procent van de volledige valutareserves. Dat is niet weinig, maar ook niet veel. Onze buurlanden beschikken immers allen over een significant grotere goudvoorraad, namelijk:

 • Frankrijk heeft een goudvoorraad van 2.436 ton; 
 • Nederland heeft een goudvoorraad van 612 ton; 
 • Duitsland heeft een goudvoorraad van 3.367 ton; 

Opvallend, wanneer we terug gaan in de tijd kan er worden vastgesteld dat België ooit veel meer goud in bezit heeft gehad. In het jaar 1965 bezat de Belgische Nationale Bank bijvoorbeeld nog zo’n slordige 1.300 ton aan goud. Dit betekent concreet dat de goudvoorraad van België de voorbije halve eeuw met maar liefst 80 procent is gedaald. De Nationale Bank is in het jaar 1989 van start gegaan met het op grote schaal verkopen van delen van de goudvoorraad. Dit met als doel om de overheidsschuld langzaam maar zeker af te bouwen en België in de euro te duwen. Experts zijn het er met elkaar over eens dat België er goed aan zou doen om te proberen om die goudvoorraad nu terug op te bouwen als verzekering tegen potentieel financieel en politiek onheil.

Wij als grote Maple Leaf fans zijn blij dit te horen en wij blijven u natuurlijk graag terug zien op Maple Leaf.nl

De goudprijs is niet de prijs van goud! Lees op MapleLeaf.nl waarom!
Written by Mapleleaf.nl

De goudprijs ‘is niet de prijs van goud’

Vandaag kwamen wij van MapleLeaf.nl een artikel tegen welke wij u zeker niet wilde onthouden. Het artikel is geschreven door Egon von Greyerz, vermogensbeheerder en oprichter van ‘Matterhorn Asset Management’ in Zurich Zwitserland.

De heer von Greyerz legt in dit artikel duidelijk uit dat de huidige goudprijs op dit moment niets meer dan een casino is. De cijfers die hij naar voren haalt zijn werkelijk verbluffend. Je gelooft je ogen niet welke bedragen er omgaan in de goudhandel. Maar hij benadrukt wel dat er een verschrikkelijk grote weeffout zit in deze goudhandel, en dat dit systeem grotendeels gebaseerd is op gebakken lucht.

Wij willen natuurlijk niet verraden waar hij op doelt, want wij zijn van mening dat u het volledige artikel maar zelf even moet lezen. Het is inderdaad stof tot nadenken met betrekking tot alles in de financiële wereld.

 • De financiële ineenstortingen in 1998 en 2008; hebben we er uiteindelijk van geleerd?;
 • Waar is de goudprijs op gebaseerd?;
 • Wat zijn de Centrale banken op dit moment aan het doen?;
 • Hoe wordt er door het grootste gedeelte van beleggers belegt in goud.

Het komt allemaal aan bod in dit artikel. en het zal u zeker als huidig of potentiele goudbelegger aan het denken zetten. Want als we het van deze kant gaan bekijken, dan kan de prijs van goud alleen maar omhoog.

En ja: u hoeft het er zeker niet mee eens te zijn. Het is uiteindelijk een opiniestuk van een enkel persoon, dus ieder zijn mening. Maar wij van MapleLeaf.nl wilden u deze mening over goud, de goudprijs en andere zaken met betrekking tot het financiele systeem zeker niet onthouden. Want zoals wij altijd zeggen; kennis is noodzakelijk!

KLIK HIER INDIEN U DIT ARTIKEL WILT LEZEN!

Wij van MapleLeaf.nl wensen u veel plezier met het lezen van dit artikel van Egon von Greyerz.

Wilt u het originele artikel (in het Engels) lezen, ga dan naar de website GOLDSWITZERLAND van de heer von Greyerz.

1 2 3