Historie van gouden Maple Leaf
Beleggers kiezen al jaren voor een belegging in de vorm van gouden munten. Er zijn verschillende munten waar u uit kunt kiezen als u kiest voor deze vorm van beleggen. Er zijn verschillende landen waar de gouden munten geslagen worden. Een deel van de gouden munten komt uit Canada en wordt de gouden Maple Leaf genoemd. Hierbij de historie van gouden Maple Leaf tot en met de Palladium Maple Leaf….
De Maple Leaf is onder beleggers zo populair omdat de munt verkrijgbaar is in verschillende waardes. Het is hierdoor mogelijk om kleine bedragen te beleggen in goud. Door telkens een munt aan te schaffen kunt u dus eenvoudig uw eigen voorraad aan gouden munten opbouwen.
Het begin van de gouden Maple Leaf
Goud kopen in de vorm van munten kon vroeger alleen bij één muntsoort namelijk de Krugerrand. Dit is de Zuid-Afrikaanse beleggingsmunt. Deze munt werd sinds 1967 geslagen in zowel goud, zilver als koper.
Eind jaren 70 ontstond er een economische boycot van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Handelaren konden hierdoor niet meer aan de munten komen. De Canadese overheid zag een gat in de markt en bedacht in 1979 de gouden Maple Leaf. In het begin werd de munt alleen geslagen in een 1 troy ounce gouden munt versie. De munten werden gemaakt van 99,9 procent puur goud. Vergeleken met de oude Krugerrand was de fijnheid van het goud veel hoger. Je kreeg dus een hoger fijngoud gehalte bij de Maple Leaf. Beleggers vonden dit prachtig.
De gouden Maple Leaf aantrekkelijker maken voor beleggers
Na een proefperiode van 3 jaren werd besloten om de Maple Leaf te continueren en nog aantrekkelijker te maken voor de wereldmarkt. Om te beginnen werd de puurheid van het goud verhoogd naar 99,99 procent goud. Daarnaast begon met ook met het slaan van kleinere waardes van de munt..
Vanaf 1982 was het voor het eerst mogelijk om de munt te bestellen in een kwart troy ounce (1/4) gouden Maple Leaf en een tiende troy ounce (1/10) gouden Maple Leaf. Daarvoor was dit nog niet mogelijk. Beleggers gingen massaal overstappen op de Canadese munt. Tot 1986 was er eigenlijk nog geen concurrentie tot de Amerikanen en Australiërs besloten ook een beleggingsmunt te slaan. De Golden Nugget en Gold Eagle waren een feit. Een groot verschil met de Canadese munt is dat ze verschenen in meerdere kleine gewichten. De Royal Canadian Mint speelde hier direct op in door in 1986 ook nog met de halve ounce (1/2 oz) gouden munt te komen.
In 1993 werd vanwege het succes opnieuw nog een kleinere uitvoering geïntroduceerd namelijk één twintigste troy ounce (1/20 oz) goud. Er werd hierdoor ingespeeld op de vraag vanuit de Amerikaanse en Canadese markt naar meerdere kleine bedragen. De gemiddelde belegger kon zo zijn vermogen spreiden en het was makkelijker qua instappen. Verkopen van Maple Leaf munten geeft dan ook iets meer flexibiliteit.
Speciale editie 1/15 troy ounce Maple Leaf
Een jaar later (1994) kwamen de Canadese Mint met een speciale editie van de munt vanwege de vijftiende verjaardag van de Maple Leaf beleggingsmunt. Vanwege het jubileum werd er een jaar lang een munt geslagen van een vijftiende troy ounce puur goud. Dit was alleen vanwege de vijftiende verjaardag hierna werd er geen vijftiende troy ounce munt meer gemaakt.
De 1/20 troy ounce gouden Maple leaf
Tot op de dag van vandaag heeft Canada vijf standaard waardes: 1 troy ounce, 1/2 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/10 troy ounce en 1/20 troy ounce. In Nederland kwam u de echte kleine waardes bijna nooit tegen maar dit is veranderd. Dit had te maken met de diverse kosten die hoog zijn in verhouding tot de waarde van de munt. Doordat de munt in Canada geslagen wordt, moet deze in Nederland geïmporteerd worden en dit kost geld. De kleine waardes werden daarom bijna nooit geïmporteerd. Veel handelaren vonden het niet de moeite om erin te investeren. De goudprijs moest voor hun dan wel erg veel stijgen om de kosten eruit te halen. Maar in verband met het huidige economische klimaat en de waardestijging van het goud, zijn de afgelopen jaren ook de kleine frakties vrij goed beschikbaar.
Gelukkig, want juist zo’n 1/20 troy ounce gouden Maple Leaf is een leuke kennismakings munt met betrekking tot goud, munten en investeren.
Verzamelmunten
Er zijn ook speciale Maple Leaf munten geslagen die niet gemaakt zijn om mee te beleggen. Deze munten zijn vooral bedacht voor de verzamelaars. Naast beleggers zijn er ook een aantal verzamelaars die de munten graag verzamelen. De verzamelaarsmunten worden ook anders gemaakt dan de beleggersmunten. De verzamelmunten worden ‘Proof’ munten genoemd en hebben dezelfde waarde en het zelfde uiterlijk als de beleggingsmunten. Het grote verschil is dat de proof munten behandeld worden om krassen te voorkomen.
In de historie zijn er ook een aantal speciale munten ontworpen door de Canadian Mint om hun eigen vaardigheden te laten zien. Er zijn bijvoorbeeld munten waarin een hologram of beschilderde afbeelding verwerkt zijn. Dit zijn geen beleggingsmunten, maar ook zogenaamde Proof exemplaren. Helaas zijn deze munten zeer zeldzaam en komt u ze niet snel tegen in een winkel. Sinds de historie van de munt zijn er al verschillende proof exemplaren geslagen. Er zijn bijvoorbeeld extra munten geslagen voor herdenkingen van historische of hedendaagse gebeurtenissen. Tijdens de Olympische spelen is bijvoorbeeld een speciale munt geslagen.
Ook is er ooit voor Nederland een speciale Maple Leaf munt voorgebracht. Deze munt is geslagen ter herdenking van de bevrijding van de tweede wereldoorlog. Dit werd gedaan op de 60ste verjaardag van de herdenking.
De Maple Leaf beleggersmunten
Als u van plan bent om te beleggen in goud dan belegt u dus, voor alle duidelijkheid, in de ‘standaard bullion munten’. Het is niet echt belangrijk of u een speciale editie van een proof munt heeft. Het is vooral belangrijk wat de goudwaarde is van de munt. Eventueel kunt u ook nog overwegen om naast goud een zilveren Maple Leaf munt te kopen. En voor de nog meer geinteresseerden; er is ook nog een platina Maple Leaf en een palladium Maple Leaf munt.
Wij hopen dat uw interesse voor de Maple Leaf munten is vergroot en dat onze site enige vorm van hulp kan bieden naar eventuele vragen. Of dat u iets heeft gelezen wat u nog niet wist.
Mocht u nog vragen hebben; laat het ons zeker weten via het contact formulier rechtsboven in de site!