Historie van de zilveren Maple Leaf

Historie van de zilveren Maple Leaf

De historie van de zilveren Maple Leaf begint in 1988. De eerste serie zilveren munten wordt in dit jaar geslagen. De Maple Leaf munten werden al langer geslagen maar daarvoor enkel in de gouden Maple Leaf versie.

Er wordt regelmatig gekozen voor de Maple Leaf munten als belegging. Meestal wordt er voor de zilveren munten gekozen als alternatief voor gouden munten. Goud is een prachtige belegging, maar ook wel een stukje duurder. Inmiddels gaat de zilveren Maple Leaf alweer een aantal jaren mee. Mede door de vraag van de particulieren beleggers die op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief.

De eerste Maple Leafs

In 1979 werden de eerste gouden Maple Leaf munten geslagen. De Canadese overheid had besloten om beleggingsmunten te gaan uitgeven. Dit nadat de Kruggerrand, op dat moment de enige gouden bullion munt, door de Zuid-Afrika boycot niet meer te krijgen was. De Royal Canadian Mint zag een gat in de markt en besloot zelf een beleggingsmunt te slaan. Het idee van de gouden Maple Leaf was geboren.

De gouden munten werden enkel gemaakt van Canadees goud. Daarnaast kreeg de Canadese goudindustrie in die tijd meteen een steuntje in de rug door een aanzienlijke stijging van de goudprijs. Dat was dus meteen mooi meegenomen!

De zilveren Maple Leaf versie

Het duurde nog 9 jaar voordat de historie van de zilveren Maple Leaf  op gang kwam. Canada kwam eigenlijk op dit idee vanwege de zuiderburen. Amerika kwam met de Gold Eagle en Silver Eagle. Direct waren er beleggers die ook voor de Silver Eagle kozen. De zilveren beleggingsmunt bleek enorm populair te zijn. In 1988 wilde de Canadese regering dus een graantje meepikken van het succes van de Silver Eagle en kwamen ze met de zilveren Maple Leaf.

De populariteit van zilver is o.a. te danken aan de enorme toename van mensen die ervoor kozen om te beleggen in zilver. Dit kwam doordat zilver goedkoper was dan goud. Beleggen werd nu voor meer mensen toegankelijk dan voorheen. Het ontstaan van de zilveren Maple Leaf kwam dus stiekem een beetje door de Amerikaanse regering. De Canadezen hebben het trucje alleen afgekeken.

De zilveren Maple Leaf werd meer en meer populair

De Canadese regering besloot het direct grondig aan te pakken en 1 miljoen beleggingsmunten in het zilver te slaan. Vanwege de populariteit van deze eerste serie, werden er in het tweede jaar al meteen 3 miljoen exemplaren geslagen. Dit was echter iets teveel van het goede. De jaren erna sloeg de Canadese regering ongeveer 1,2 miljoen zilveren Maple Leaf munten per jaar.

In deze eeuw begon door de economische onzekerheid de vraag naar beleggingen in edelmetaal verder toe te nemen. Langzaam aan werden er meer en meer munten geslagen. In 2010 werden er zelfs bijna 18 miljoen exemplaren geslagen. Deze trend geeft duidelijk weer hoe populair edelmetaal de laatste tijd geworden is.
Het is een relatief simpel beleggingsproduct waar kennis vereist is, maar waar u uzelf niet extreem veel in hoeft te verdiepen. Bij aandelen beleggingen in bedrijven moet u veel meer uitzoeken voordat u gaat beleggen.

De zilveren beleggingsmunt

Net als bij de gouden Maple Leafs word de historie van de zilveren Maple Leaf verrijkt met speciale edities en uitvoeringen. Deze versies zijn niet voor de beleggersmarkt bedoeld, maar meer voor de verzamelaars.

Als u gaat zoeken op beleggingsmunten dan heeft u de zogenaamde bullion munten nodig. De Maple Leaf bullion munten, of beleggingsmunten, zien er nagenoeg allemaal hetzelfde uit in de verschillende edelmetaal versies. Of u nu een gouden Maple Leaf bullion, zilveren Maple Leaf bullionplatina Maple Leaf bullion of palladium Maple Leaf bullion neemt; zij hebben allemaal, op een paar kenmerken of kleur na, hetzelfde uiterlijk. Allemaal dezelfde tekening met het bekende esdoornblad. Daarbij een edelmetaal specificatie, fijnheid en gewicht op 1 kant. Aan de andere kant het portret van Koningin Elizabeth II. Haar afbeeldingen werden overigens, door de jaren heen wel tweemaal verandert op de munt.

In verband met het overlijden van Koningin Elizabeth II, kunnen we vanaf 2024 op de keerijzde een nieuwe afbeelding verwachten van de huidige koning Charles III. Een nieuw tijdperk in de historie van de Maple Leaf.

De zilveren verzamelaarsmunt

De speciale verzamlaars modellen, de zogenaamde verzamelaarsmunten, kosten al snel een stuk meer dan de bullion, beleggings versies doordat er slechts een beperkt aantal van geslagen is. De speciale modellen krijgen vaak de ‘proof status’. Dit komt omdat de munten bewerkt zijn met een laagje voor bescherming van de munt. De munten zien er ook anders uit. Zo zijn er munten met patronen en afbeeldingen. Er is zelfs een jaar geweest waarin er een proof munt is uitgebracht met een hologram. De proof munten hebben een speciaal merkteken om ze te onderscheiden. De oplages zijn een stuk kleiner. Soms slechts 500, 1000, 1500, tot een gangbaar maximum van 7500. In tegenstelling tot de bullion munten waarvan er miljoenen geslagen worden is dit een groot verschil.
Echter zal het grootste gedeelte van de verzamelaars ook de beleggingsversie ‘sparen’. En zal deze proberen een complete jaargang beschikbaar te krijgen in een zo goed mogelijke kwaliteit. Ook mooi en waardevol.

De zilveren Maple Leaf z’n toekomst

Als u in het begin munten gekocht heeft dan mag u absoluut gelukkig zijn. In de historie van de zilveren Maple Leaf lag in 1988 de zilverprijs rond de $ 5 per troy ounce. Wat ook overigens de nominale waarde is van de zilveren Maple Leaf. Tegenwoordig betaalt u er een stuk meer voor. In 2011, bij de recordstand van het zilver met € 32 per troy ounce, was de waarde van de zilveren Maple Leaf dus wel op een top stand. Dit laat zien dat investeren in zilver rendabel kan zijn.

Op dit moment, met een vrij neutrale stand van rond de $ 25,- per oz in de de afgelopen 5 jaar, zijn wij overtuigd dat zilver, naast goud en andere edelmetalen, een mooie toekomst heeft. Er worden zoveel edelmetalen gebruikt in de industrie dat dit uiteindelijk volgens ons toch een positieve uitwerken moet hebben op de zilverkoers.
Wij hopen dat u een zelfde mening bent toegedaan en ook een deel van uw vermogen wilt beleggen in zilveren Maple Leafs!