Maple Leaf kopen. Informatie over gouden en zilveren Maple Leaf munten.

Maple Leaf kopen

U heeft, of u wilt besluiten om te gaan beleggen in edelmetaal. Daarbij wilt u ook de opties bekijken of een gouden of zilveren Maple Leaf kopen voor u ook geschikt is. Bij de populaire Maple Leaf munten van de Canadese Royal Mint heeft u een ruime keuze uit verschillende edelmetalen. Het soort edelmetaal dat u uitkiest zal afhankelijk zijn van een aantal zaken. Heeft u specifiek een voorkeur voor goud of zilver? Of wilt u zelfs een platina of palladium Maple Leaf hebben. U wilt kijken naar de mogelijkheden om snel winst te maken, of investeert u voor de lange termijn. Of u heeft een specifiek budget waar misschien alleen zilver in past.

 

Wanneer Maple Leaf kopen?

Het is een hele persoonlijke keuze of u een gouden, zilveren, platina of palladium Maple Leaf wilt kopen. De keuze kan afhankelijk zijn van een tal van zaken. Beleggen in edelmetaal doet u normaliter niet voor de korte termijn. U moet er rekening mee houden dat u het metaal voor langere tijd vast moet kunnen zetten. Dit is natuurlijk gemiddeld genomen. Indien u een Maple Leaf koopt, en er gebeurd wereldwijd iets, dan kan de waarde zomaar vele 10tallen procenten omhoog gaan. Nu blijft edelmetaal en dus ook de Maple Leaf munt, een beleggingsproduct waar altijd risico’s aanzitten. Uiteindelijk kan het ook naar beneden gaan in waarde! Het is daarom belangrijk om vooraf de juiste keuzes te maken. U wil achteraf geen spijt hebben omdat u het verkeerde product gekozen heeft.

 

Welke Maple Leaf kopen?

Als u gaat kiezen tussen gouden of zilveren Maple Leafs, dan moet u een weloverwogen keuze gaan maken. Een ervaren beleggers weet precies wat de voordelen zijn van goud en van zilver. Of waarom zij juist dan een platina of palladium Maple Leaf munt kopen. Ze weten precies welke keuze ze maken. De meeste beleggers kiezen een belegging ook op basis van de koerswaarde. Ze weten door eigen onderzoek of de koers in de toekomst nog verder kan stijgen of op het hoogtepunt zit. Beleggers die minder ervaring hebben kunnen soms wel wat tips gebruiken. Wij geven u een aantal tips als u twijfelt of u een gouden of zilveren Maple Leaf munt wilt kopen.

 

Hoe een Maple Leaf kopen?

Zorg ervoor dat u, voordat u een munt aanschaft uzelf eerst voldoende inleest. Ga niet zomaar even een keuze maken. Zorg dat u genoeg weet over edelmetalen en beleggen in edelmetalen. Online is er genoeg informatie te vinden over het kopen van edelmetalen. Onvoldoende kennis over een product kan uiteindelijk resulteren in aankopen welke je achteraf betreurd. Geld verliezen is nooit leuk, maar indien je dit door kennis kan voorkomen is dat toch fijn. We praten over beleggingsmunten, dus enige kennis is altijd goed; over welk bedrag u ook praat.

 

Gouden Maple Leaf kopen

Als u kiest voor goud of zilver, dus bijvoorbeeld ook in de vorm van gouden Maple Leaf munten, dan is het slim om goed te kijken naar heden en verleden. Tijdens het begin van de recessie in 2008 is de goudkoers enorm omhoog geschoten. Rond 2000 was het nog mogelijk om rond de € 300 per troy ounce goud te kopen. Tijdens het begin van de recessie is de prijs per troy ounce goud doorgeschoten tot wel $ 1890,. Dat was toch een leuke koerswinst in een tijdsbestek van 8 jaar. Echter op dit moment van schrijven, december 2023, heeft de goudprijs een all-time high bereikt van boven de $ 2000,- per troy ounce. En met het huidige economische klimaat, is het onduidelijk waar het naartoe gaat. Waar is dus het einde?

Goud wordt, meestal door de belegger die goud niet waardeert, ‘gestold angstzweet’ genoemd. Dit omdat in tijden van recessie goud enorme koerssprongen kan maken, en dit  zag u dus in 2008. Men wist niet meer welke kant het opging, dus men begon goud te kopen met het gevolg de koerssprong. Goud is uiteindelijk al een veilige haven voor duizenden jaren. En de meningen zijn er altijd verdeeld over maar mijns inzien zal dit nog wel blijven voor lange tijd. Goud blijft uiteindelijk een schaars product. En schaarste creeert vraag en een opgaande prijs.

 

Zilveren Maple Leaf kopen

Medio  2008 was er een enorme koerssprong in goud in verband met de recessie.  In verhouding is dit ook met zilver gebeurt. Tijdens het jaar 2000 lag de zilverprijs rond de € 5 en in 2010 steeg de prijs naar $ 48 per troy ounce. Op dit moment (december) schommelt de zilverprijs tussen de $ 20 en $ 25,- dollar per troy ounce. Ondanks dat de zilverprijs enorm gestegen is loopt deze dus wel achter bij goud waarbij de $ 2000 inmiddels gepasseerd is.

Beleggen in goud en zilver kan een mooie winst opleveren als de koers opnieuw verder gaat stijgen. Om een inschatting te kunnen maken zal u het verloop van de koers moeten bekijken. Kijk niet alleen naar het korte termijn, maar ook zeker naar het lange termijn. Probeer zelf een inschatting te maken welke kant de koers op zal gaan. Dit kan u helpen om een instapmoment te kiezen voor het kopen van een gouden of zilveren Maple Leaf munt.

 

Uw budget

Naast het in de gaten houden van de koers en de ontwikkelingen op de markt zal uiteindelijk uw budget een belangrijke factor zijn. Lagere budgetten maken het kopen van bepaalde Maple Leaf munten soms niet mogelijk. Stel u wilt € 500 investeren in Maple Leaf munten, dan vallen bijv. de 1 oz gouden-, platina- en palladium troy ounce munten af. Deze zijn namelijk duurder dan de te besteden € 500,-.
Geen nood want dan blijven de zilveren Maple Leaf munt en de 1/20 ounce Maple Leaf, 1/10 ounce Maple Leaf en 1/4 gouden Maple Leaf munten nog over.

De beste beleggingsoptie kan dus ook afhangen van uw budget. Uw budget moet behoorlijk groot zijn als u flink wilt investeren in goud. De zilveren Maple Leaf of de ‘kleinere’ gouden Maple Leaf munten kunnen dan een mooi alternatief zijn als u minder geld investering in deze beleggingsmunt.

 

Puur goud versus kosten

Wat u bij de beleggingsmunten dan wel in uw achterhoofd moet houden is dat de kleinere belegginsgmunten, een verhoudingsgewijs duurdere aanschaf hebben ten opzichte van de goudprijs.
De prijs van een beleggingsmunt bestaat uit de marktwaarde van het edelmetaal, maar ook uit bijv. produktiekosten. Nu zijn de produktiekosten voor een kleine munt niet veel lager dan van een grote munt. Het produceren van een 1/20 troy ounce gouden munt, is niet 1/20 deel van een 1 troy ounce gouden munt. Verhoudingsgewijs zijn dus de kosten van de kleinere munten groter. Neemt u dit dus wel mee in uw toekomst visie en calculatie.

In een gedwongen verkoop, waarbij iemand in een situatie kan belanden dat hij moet verkopen, kan het in het meest negatieve geval zo zijn dat er alleen een goudkoerswaarde wordt teruggegeven. Kleinere munten zijn in verhouding dus duurder’. In een normale marktconforme verkoop worden de kosten echter wel in verhouding vergoed. Koper zal toch op hoogte zijn dat kleine munten iets hogere aanschaf hebben dus dat kunt u dan gewoon meenemen in uw verkoop.
Wij wilden u deze informatie toch even onder de aandacht brengen.

 

Opslag en onderhoud

Stel u wilt voor een bedrag van € 2500,- aan Maple Leaf munten investeren.
U krijgt voor dit bedrag aanzienlijk meer zilveren munten dan gouden. Nu zal dit voor de gemiddelde belegger geen probleem zijn waar hij wakker van ligt, maar voor professionele beleggers kan dit het wel zijn.
Het blijft altijd verstandig om uw zilveren en gouden munten op een veilige locatie op te bergen. Het vertegenwoordigd altijd kapitaal waar men zuinig op moet zijn.

Qua onderhoud van uw munten is het ook belangrijk deze op een goede plek weg te leggen.
Afgezien van de pure goudwaarde, is de staat van de munt ook belangrijk. Zeker indien u in de toekomst wenst te verkopen. Een eventuele koper zit niet te wachten om een zilveren of gouden Maple Leaf te kopen vol met butsen en krassen.
En voor de verzamelaar is de staat van de verzamelmunten nog belangrijker. Hier is de staat van de munt essentieel en kan het éénmalig met uw blote handen oppakken van een zeldzame munt al uitwerking hebben op de prijs hiervan.
Weest u dus altijd voorzichtig met opslag en de behandeling van uw munten.
Lees hier nog meer over het ‘verzorgen van uw munten op de pagina munten onderhoud.

 

En de Maple Leaf toekomst?

Voor de rest willen wij u veel plezier wensen met de eventuele aankoop van uw Maple Leaf munten.
Zilver, goud, platina en palladium; het blijven uiteindelijk ook zeer mooie munten om naar te kijken.
En of het in de toekomst ook een mooi financieel plaatje zal worden is even afwachten.
Wij geloven in ieder geval wel in de waardestijging van edelmetaal, en dus ook in de waardestijging van de Maple Leaf.

Kijkt u met veel plezier rond op onze site!