"Zuiverheid van het goudgehalte zorgt ervoor dat Maple Leaf de voorkeur geniet als een beleggingsmunt."

 

Goud als een investering

Beleggers, particulieren, financiële instellingen of overheden, investeren om twee hoofdredenen in goud in de vorm van een beleggingsmunt, goudbaar of andere optie. De eerste is als een berekende speculatie over de koers van het edelmetaal. Net zoals beleggers en handelaren goederen kopen en verkopen. Van edele metalen tot industriële metalen, olie en zelfs zachte grondstoffen zoals cacao, koffie, suiker en sojabonen. Ze kopen een grondstof omdat ze denken dat de prijs zal stijgen als gevolg van een verschuiving in vraag en aanbod in de komende dagen, weken, maanden of jaren en hopen winst te maken door de grondstof vervolgens tegen een hogere prijs te verkopen.

In tegenstelling tot andere grondstoffen, kopen beleggers in goud dit ook als een belegging voor een veilige haven. Als een bescherming tegen economisch slechte tijden, of een financiële crash. Historisch gezien word goud beschouwd als een produkt met waarde. Een veilige plaats om geld te parkeren, zodat het niet verloren gaat in het geval dat contant geld waarde verliest door inflatie of devaluatie.

 

De prijs van goud ten opzichte van aandelen

De prijs van goud heeft historisch gezien ook weinig correlatie gehad met wereldwijde aandelenmarkten. Het stijgt vaak in waarde omgekeerd evenredig aan aandelen. Deze dalen tijdens beurscrashes omdat kapitaal in slechte tijden, een veilige haven zoekt tijdens de probleem periode.?Neem als voorbeeld de crisis in 2008, waarbij de aandelen beurzen crashten, maar goud, zilver en andere edelmetalen naar een nieuw hoogtepunt stegen.

 

Verschillende manieren om in goud te beleggen

Beleggers hebben verschillende opties als het gaat om beleggen in goud, en de beste optie hangt grotendeels af van de investeringsmotieven.

 

Goud derivaten

Voor beleggers voor wie het primaire motief puur het profiteren van prijsschommelingen in de edelmetaal is, is de gemakkelijkste manier om in goud te beleggen via derivaten via CFD's of andere vergelijkbare online handelsinstrumenten. Wanneer een belegger een CFD koopt, koopt hij niet echt fysiek goud maar neemt hij een standpunt in over de vraag of de koers van de onderliggende activa, goud dus, over een bepaalde periode zal stijgen of dalen. Heeft u geen verstand van edelmetalen, dan kunnen wij dit ook gokken noemen. Echter de serieuzere beleggers doen hun huiswerk goed, en weten een goede onderbouwing te geven aan hun koersprijs.?Als de voorspelling correct is, en de koers stijgt of daalt (aangeduid als ‘short gaan’), zal de belegger profiteren van het verschil in de prijs. Bij het kopen van derivaten kunnen beleggers ook profiteren van leverage, en de winst vergroten waar ze worden gerealiseerd. Maar de verliezen vermenigvuldigen ook als ze ongelijk hebben.

 

Goudwinning / Exploratie Voorraad

Een andere optie is om aandelen te kopen in goudmijnbouw- (mining) en exploratiebedrijven. De aandelenkoers van goudmijn bedrijven wordt natuurlijk sterk beïnvloed door de goudprijs, zij het met een vertraging. Het voordeel is dat de goudmijn voorraad nog steeds grotendeels de bredere aandelenmarkt weerspiegelt. Zij gaat omhoog wanneer de aandelenmarkt over het algemeen gezond is, hoewel waarschijnlijk minder dan andere aandelen. En zij lijdt minder wanneer de aandelenmarkten dalen. Sommige grotere mijnbouwbedrijven betalen mogelijk ook dividend, die een inkomstenstroom biedt die beleggers niet zullen ontvangen via andere vormen van goudinvestering. Het nadeel is dat de aandelenkoers van goudmijn ondernemingen niet alleen de prijs van goud weerspiegelt, maar ook het algemene succes van het bedrijf dat wordt beïnvloed door managementbeslissingen en de productiviteit van hun specifieke mijn(en).

 

Gouden munten en edelmetaal

U leest dit artikel op de website van MapleLeaf.nl. Een verkooppunt van de gouden en zilveren Maple Leaf bullion beleggingsmunt. De komende tekst zal dus weldegelijk even meer uw aandacht trekken.

Voor beleggers die goud beschouwen als een veilige haven tegen de onrust op de financiële markten, is hun favoriete gouden beleggingsvehikel vaak de aankoop van fysiek goud. Of ze het nu daadwerkelijk in bezit nemen of het in een gespecialiseerde opslagfaciliteit bewaren zonder het ooit te zien. Het nadeel van fysiek goud is dat het geen inkomsten oplevert op de manier waarop bedrijfsaandelen, obligaties, vastgoed of andere beleggingscategorieën dat wel doen. Het voordeel is de waargenomen en hiervoor beschreven status van een veilige haven.

Bezorgdheid over het maar blijven drukken van geld door centrale banken, of potentiële nationale of wereldwijde financiële crashes, betekent dat beleggers nog steeds waarde zien in het houden van fysiek goud als vangnet. Nationale banken en grote financiële instellingen over de hele wereld hebben nog steeds allemaal belangrijke goudreserves voor dit doel.

Fysiek goud komt in de vorm van staven of een beleggingsmunt. Voor kleinere particuliere investeerders zijn kleine goudstaven en munten de populaire keuze omdat ze gemakkelijk vast te houden zijn, en te transporteren indien nodig.

Gouden munten zijn;

ofwel verzamelobjecten, waarbij hun waarde een combinatie is van hun status als zeldzaam verzamelobject en het goudgehalte 

of standaard uitgegeven gouden munten, waarvan de waarde een directe weerspiegeling is van het volume goud dat ze bevatten. 

 

De Canadese gouden Maple Leaf munten

Particuliere beleggers die fysiek goud willen toevoegen aan hun beleggingsportefeuille als een hedge of 'veilige haven', zouden waarschijnlijk het beste geadviseerd worden om het simpel te houden. In dit geval te gaan voor een standaard uitgegeven gouden beleggingsmunt, welke geproduceerd worden door verschillende nationale munthuizen van over de hele wereld. De meest voorkomende gouden beleggingsmunten zijn de Amerikaanse ‘Golden Eagle’, de Zuid-Afrikaanse gouden ‘Kruggerand’, de ‘Gold Sovereign’ van de Britse Koninklijke Munt, en de Canadese gouden Maple Leaf.

Met een goudgehalte van 24 karaat van .9999 fijnheid, tot .99999 voor enkele speciale uitgaven, is de Canadese gouden Maple Leaf één van de puurste, standaard beleggingsmunten (bullions) in edelmetaal ter wereld. De Engelse Soevereign beleggingsmunt is bijvoorbeeld 22 karaat en .9167 in goudfijnheid. De zuiverheid van het goud maakt de Maple Leaf internationaal tot favoriet bij goudbeleggers en niet alleen in Canada.

Na deze mooie constatering, willen wij toch ook nog zeggen dat de Maple Leaf ook gewoon een mooie munt is om naar te kijken. Op het gebied van kwaliteit en vakmanschap, is de Canadian Mint niet te overtreffen. En wereldwijde verhandelbaarheid is nergens een probleem. Al met al genoeg redenen voor de belegger om de Maple Leaf in zijn portefeuille te nemen!

 

Deel deze post


Logo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in op de mailinglijst om updates te ontvangen over nieuwkomers, speciale aanbiedingen en promoties.