Royal Canadian Mint, het munthuis van de Maple Leaf zilveren en gouden munten.De Royal Canadian Mint, opgericht onder de Royal Canadian Mint Act, is een Crown Corporation – d.w.z. de aandelen van het munthuis zijn in bezit van de regerende Canadese monarch. Interessant is dat de Royal Canadian Mint begon als een filiaal van de Royal Mint in Londen.

Het werd opgericht in 1908 en heeft sindsdien alle Canadese circulatiemunten geproduceerd. Door zijn enorme capaciteit kan het zelfs munten slaan voor andere landen. De Royal Canadian Mint slaat ook munten van edele en onedele metalen voor verzamelaars en investeerders. En daarnaast zelfs medailles, penningen en medaillons. Bovendien biedt het ook goud- en zilverraffinaderijen en testdiensten. Hoewel de RCM het algemeen belang dient, heeft ze ook het mandaat om ‘vooruit te lopen op winst’. Dit betekent in wezen dat ze commercieel moet kunnen functioneren zonder afhankelijk te zijn van de steun van de belastingbetaler om haar activiteiten te financieren.
De Munt wordt wereldwijd erkend voor het toepassen van nieuwe technologie en innovaties bij edelmetalen. Ze kondigde ook plannen aan voor een digitale valuta genaamd MintChip, die anonieme transacties mogelijk maakt – ondersteund door de regering van Canada en met coupures in verschillende valuta’s.

Royal Canadian Mint Historie

Vóór de oprichting van de Royal Canadian Mint was de Royal Mint in Londen de belangrijkste producent van Canadese munten. De oorsprong van sommige Canadese munten kan echter ook worden herleid tot de particuliere Heaton Mint in Birmingham, Engeland.

In de loop der jaren is de behoefte aan munten in Canada toegenomen. Dit resulteerde in 1901 in de toestemming voor de bouw van een filiaal van de Royal Mint in Ottawa. Hoewel de bouw van het Canadese filiaal voor het eerst werd voorgesteld in 1890, werd het pas goedgekeurd in 1901 en nog later in 1908 ingehuldigd.
Een korte ceremonie markeerde de inhuldiging van de allereerste Canadese Munt. Lord Grey en Lady Grey activeerden de persen en men begon officieel met productie in de fabriek van de Royal Mint in Ottawa. Ongeveer drie jaar na de oprichting begon de Munt met het raffineren van goud door middel van elektrolyse. Deze methode bleek helaas te tijdrovend. Vandaar dat in 1915 toen een nieuw chloreringsproces, dat in Australië werd ontwikkeld, de verwerkingstijden leek te verkorten en de capaciteit voor het raffineren van goud leek te vergroten, de Ottawa-faciliteit van de Royal Mint de technologie snel overnam.

In de loop der jaren is deze technologie verbeterd en verfijnd – met het huidige proces met een amalgaam van chlorering en elektrolyse.
De Ottawa Mint bleef tot de Grote Depressie een tak van de Royal Mint in Londen. Daarna werd onderhandeld over de voorwaarden, waarna de Munt officieel de Royal Canadian Mint werd genoemd. De Royal Canadian Mint was echter nog steeds afhankelijk van de Royal Mint in Londen voor de productie van de mastertools die nodig waren voor het maken van stempels en matrijzen. Desalniettemin stond de Munt eindelijk onder Canadese controle.

Faciliteiten van de Royal Canadian Mint

Ottawa-faciliteit
De Ottawa Mint was de allereerste munt die in Canada werd opgericht. In feite werd deze faciliteit ook hernoemd naar de naam ‘Royal Canadian Mint’ toen het eigendom werd overgedragen aan Canada.
Het begon aanvankelijk te rapporteren aan het ministerie van Financiën. In 1969 werd de Royal Canadian Mint echter gereorganiseerd als een Crown Corporation, waardoor het onafhankelijk werd van het ministerie van Financiën. Onder deze reorganisatie zou de Munt optreden als een onafhankelijk bedrijf met een eigen raad van bestuur.
Vanwege zijn rijke geschiedenis en architectonische betekenis werd de Royal Canadian Mint in Ottawa aangewezen als ‘National Historic Site of Canada’. De Tudor-gotische architectuur van het oorspronkelijke gebouw staat er nog steeds waardoor het een onderscheidende identiteit krijgt. Ook onderscheidt het zich van andere gebouwen in de hoofdstad van Canada.
De fabriek in Ottawa produceert momenteel verzamel- en herdenkingsmunten, edelmetaalmunten, baren, wafels en medailles. De goud- en zilverraffinaderijen en testlaboratoria van de Royal Canadian Mint zijn hier ook gevestigd. Bovendien beschikt het ook over een fulltime ‘Advanced Engineering Research’ team dat constant werkt aan verschillende R&D projecten.

Royal Mint Winnipeg faciliteit
In 1960 liet de ‘Master of the Mint’, N.A. Parker, de regering weten dat er behoefte was aan een nieuwe faciliteit van de Royal Canadian Mint. Aangezien de maximum capaciteit van de fabriek in Ottawa was bereikt, erkende de regering de behoefte aan een extra faciliteit. Hoewel de toenmalige premier van Canada, Lester B. Peterson, voorstelde om de nieuwe faciliteit in Elliot Lake, Ontario, te bouwen, kwamen er pas veel later echte plannen.
Toen de Royal Canadian Mint een Crown Corporation werd, werd een nieuwe faciliteit verwacht. Dit omdat uit verschillende onderzoeken bleek dat de faciliteit in Ottawa verouderd was. De Munt besloot uiteindelijk dat de fabriek in Ottawa het historische gebouw zou behouden, terwijl het nieuwere filiaal het slaan van circulatiemunten in Canada zou gaan behandelen.
De toenmalige minister van ‘Supply and Services’, James Richardson, stelde eerst een faciliteit voor in Winnipeg. Dit voorstel veroorzaakte echter een heftige discussie omdat de wet bepaalde dat de Munt, die verantwoordelijk was voor het produceren van geld in Canada, alleen in de hoofdregio mocht worden gevestigd. De stelling was dat de munthuizen, die meer dan 1000 mijl van elkaar verwijderd waren, te maken zouden krijgen met tal van communicatieproblemen.
Uiteindelijk werd Winnipeg gekozen als locatie voor de nieuwste tak van de Royal Canadian Mint nadat de verschillende technische details waren opgelost. Dankzij de vestiging in Winnipeg kon het bijkantoor in Ottawa zich concentreren op het ontwerpen en slaan van munten voor verzamelaars, terwijl zij de productie van alle circulatiemunten voor het land verzorgde.

Royal Canadian Mint producten

De Royal Canadian Mint heeft een rijke en productieve geschiedenis, vergezeld van een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige uitgaven van goud en zilver. Hierdoor zijn verzamelaars en investeerders altijd op zoek zijn naar een muntstuk van de RCM. Verschillende munten afkomstig van de Royal Canadian Mint worden beschouwd als steunpilaren in muntenverzamelingen en zijn waardevolle items om toe te voegen aan een beleggingsportefeuille.
Naast munten in jaarprogramma’s produceert de Royal Canadian Mint ook herdenkingsmunten en edelmetaal baren.

Gouden en zilveren Maple Leaf

De Maple Leaf uitgave is de bekendste muntencollectie van de Royal Canadian Mint. De Maple Leaf is in uitgave-grootte slechts tweede, na het Eagle programma van de US Mint. Vanaf de eerste gouden Maple Leaf die in 1979 werd uitgebracht, en de eerste zilveren Maple Leaf munt in 1988, hebben ze tot de verbeelding gesproken van zowel verzamelaars als investeerders. Er wordt met spanning uitgekeken naar hun jaarlijkse releases – niet alleen op het Noord-Amerikaanse continent, maar ook over de rest van de wereld.
Deze munten zijn verkrijgbaar in varianten van 1 troy ounce, 1⁄2 ounce, 1⁄4 ounce, 1⁄10 ounce en 1⁄20 ounce. En daarnaast zijn er nog andere gewichten welke zijn gebruikt voor speciale edities. Omdat ze worden geslagen met 0.9999 puur zilver en goud – de hoogste zuiverheid van goud en zilver die in welke munt dan ook wordt gebruikt – waarderen beleggers die substantiële hoeveelheden puur goud en zilver in hun edelmetaal portefeuilles enorm.

Platina Maple Leaf en Palladium Maple Leaf

Voortbouwend op de populariteit van de gouden en zilveren Maple Leaf, produceerde de Royal Canadian Mint ook munten met palladium en platina.
De Palladium Maple Leaf werd van 2005-2009 geslagen in 0.9995 fijnheid.
Platina Maple Leaf varianten werden daarentegen al voor het eerst geslagen in 1988.

RCM Predator-serie

Deze zilveren ‘Predator’ munten zijn geslagen in 0.9999 puur zilver en vieren de exotische fauna die exclusief is voor de Canadese wildernis. In het jaar 2016 was de release van deze zilveren munten serie, en hij werd erg gewaardeerd onder zowel investeerders als verzamelaars.
De allereerste munt bevatte de ongrijpbare Cougar – een heimelijk roofdier dat ontzag opwekt en elegantie uitstraalt. De hoektanden zijn ontbloot, de Cougar wordt halverwege de aanval afgebeeld en beweegt naar binnen om te doden.

RCM Birds of Prey Series

Het zien van een majestueuze slechtvalk is een aanblik die ontzag en verwondering opwekt bij de toeschouwer. Om soortgelijke roofdieren uit de lucht te eren, lanceerde de Royal Canadian Mint in 2014 de Birds of Prey-serie met zilveren munten.
Deze tweejaarlijkse serie is een vervolg op de enorm populaire serie munten met een wildthema van de Munt. De fijnheid van 0.9999 maakt van elke release een verwachte gebeurtenis onder de verzamelaars- en investeerdersgemeenschap.

RCM Call of the Wild Series

De fauna van Canada wordt gerekend tot de unieke aspecten van het land – met de meest woeste roofdieren tot de meest elegante dieren ter wereld. Trots pronkend met de overvloed aan wilde dieren van het land, bracht de Royal Canadian Mint in 2014 de Call of the Wild-serie gouden munten uit.
Deze gouden munten zijn populair als zowel investeringsproducten als verzamelobjecten. Daarom genoot deze jaarlijkse serie gouden munten aanzienlijke bekendheid, waarbij elke jaarlijkse uitgave prachtige afbeeldingen van Canadese dieren in het wild bevat.

RCM Zilveren Superman-munten

Superman behoeft geen introductie voor de meeste mensen. De man van staal is één van de meest bekende superhelden aller tijden. Sinds hij in 1938 voor het eerst in strips verscheen, werd hij een wereldwijd fenomeen. Ter ere van de beroemdste superheld ter wereld, bracht de Royal Canadian Mint in 2016 de Silver Superman Coins uit – met de nadruk op het beroemde ‘S’ -symbool op hun geslagen munten.
Het ‘S’ -symbool is synoniem geworden voor moed en kracht, en verzamelaars en investeerders hebben opmerkelijke interesse getoond in de munten die onder dit programma worden uitgebracht.

Royal Canadian Mint baren (staven)

Behalve munten, die populairder zijn bij investeerders die met relatief minder kapitaal werken, produceert de Royal Canadian Mint ook producten die ook grootschalige investeerders aanspreken. Het betreft staven (baren) van edele metalen. Meestal in goud en zilver, in gewichten van meer dan 1 oz.
Deze producten trekken investeerders aan die een grotere investering willen doen. Vooral omdat baren over het algemeen een lagere premie hebben ten opzichte van de spotprijzen van goud en zilver.

Veligheids aspecten

De maatregelen tegen namaak van de Royal Canadian Mint zijn over de hele wereld bekend vanwege hun complexiteit, waardoor ze bijna onmogelijk te repliceren zijn. Zo zijn de Canadese Maple Leaf Coins voorzien van micro-gravures op de Maple Leaf designs. Deze gravures geven de munt ook een unieke textuur, naast de authenticiteit ervan.
The Mint patenteerde in 2000 ook een verbeterde, geldbesparende productiemethode genaamd ‘multi-ply plating-technologie’. Deze technologie wordt zelfs vandaag de dag gebruikt om 5 ¢, 10 ¢, 25 ¢ en 50 ¢ Canadese munten te produceren.

Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver

In 2006 werkte de Royal Canadian Mint samen met het Vancouver Olympics Committee om de officiële supporter van de Winterspelen 2010 in Vancouver te worden. Dienovereenkomstig begon de munt aan een 3-jarige zoektocht naar het slaan van zowel circulatie- als verzamelmunten ter ere van de komende Olympische en Paralympische Winterspelen.

Royal Canadian Mint producten

Zoals u ziet heeft de Royal Canadian Mint een zeer breed scala aan producten. Als u wilt investeren in edelmetalen van Royal Canadian Mint, dan kunt u er in ieder geval zeker van zijn dat u de meest populaire en kwalitatief hoogwaardige bullion beleggingsmunten koopt in de wereld. Sinds 1979 is het bullion programma van de RCM uitgegroeid tot een absolute wereldspeler in de verkoop van gouden en zilveren beleggingsmunten. De Maple Leaf munten ontbreken zeker niet in de serieuze beleggingsportefeuille, en ook de verzamelaar is trots op zijn zeer mooie en hoogwaardige munt.
En wilt u de munten verkopen, dan verkoopt u ook wereldwijd een altijd verkoopbare beleggingsmunt. Het is niet voor niets de meest populaire beleggingsmunt. Dit natuurlijk wederom door de hoge kwaliteit, hoge fijnheid en alom aanwezige veiligheidskenmerken.
Maple Leaf munten zijn al decennia lang een zekerheid in het behoud van vermogen.

BEKIJK HIER ONS VOLLEDIGE MAPLE LEAF AANBOD!