Waarde van gouden Maple Leaf munten

Als u gaat beleggen, dan heeft u natuurlijk een bepaald budget in gedachten. Lang niet iedereen heeft hetzelfde budget om mee te beleggen. Gelukkig is dit opgelost door gouden Maple Leaf munten in verschillende waardes beschikbaar te stellen. Binnen ieder budget zijn er dus wel Maple Leaf munten verkrijgbaar. Wij willen hier de waarde van gouden Maple Leaf munten uiteen zetten.

De nominale en intrinsieke waarde van gouden Maple Leaf munten

We moeten overigens wel dan het onderscheid maken tussen de nominale waarde en intrinsieke waarde.
Aangezien de gouden Mapler Leafs een officieel betaalmiddel zijn, staat er een muntwaarde op; de nominale waarde. Deze gaat van $1 tot en met $50. De intrinsieke waarde, de actuele handelswaarde, is echter veel hoger. Deze komt simpel gezegd neer op goudwaarde + produktiekosten + marge goudhandel.

Het begin

In 1979 werd de eerste gouden Maple Leaf munt geslagen en werd er alleen gekozen voor het gewicht van 1 troy ounce goud. Daarnaast was deze uitvoering 99,9 procent puur goud. De munt werd tijdens de boycot op Zuid-Afrika geintroduceerd. Deze boycot hield ook in dat de op dat moment verkochte Krugerrand niet meer leverbaar was.  Maar ondanks de boycot was er nog wel steeds een enorme vraag naar een beleggingsmunt. De Royal Canadian Mint besloot hierop in te spelen.

Het vervolg

Na een proefperiode van 3 jaar kwam in november 1982 de nieuwe gouden Maple Leaf uit. Naast de gouden 1 troy ounce versie kwamen er twee kleinere gewichten bij en werd de fijnwaarde van het goud verhoogt naar 99,99 procent puur goud. Dit zorgde direct voor dat de gouden Maple Leaf nog populairder werd onder de beleggers. Voor beleggers werd de munt een even interessant product als het andere alternatief; de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Maar die was niet meer leverbaar dus tijdens een gedeelte van de boycot was de Maple Leaf alleenheerser. In 1986 kreeg de munt voor het eerst concurrentie van de Austrische Nugget en de Amerikaanse Gold Eagle. Deze munten verschenen in meerdere kleinere uitvoeringen dan de Maple Leaf. De Canadian Mint besloot hierop in te spelen en ook het assortiment uit te breiden met bijvoorbeeld de halve ounce munt. Hiermee kon de munt de concurrentie aan van munten die dit al hadden.

De 5 basis gouden Maple Leafs

Doordat de gouden Maple Leaf verschillende gewichten had kon het eenvoudig de concurrentie aan in de navolgende 10 jaar. De Australian Nugget besloot hierop ook in te spelen en verscheen met een nog kleinere nugget van één twintigste ounce. Voor het eerst in de historie besloot ook Canada hierin mee te gaan. In 1993 verscheen vanwege het vijftienjarige jubileum zelfs ook nog een munt van één vijftiende ounce. (De eerste gouden Maple Leaf was uit 1979.) Dit exemplaar was slechts een jaar lang exclusief verkrijgbaar naast de standaard gewichten.

Tot vandaag de dag worden er vijf standaard gewichten gehanteerd bij de gouden Maple Leaf.
De munt is in de volgende waardes verkrijgbaar:

Indien u meer over de munten afzonderlijk wilt weten; klik aub op de link!

De meest verkochte waarde van gouden Maple Leaf munten

Alle munten hebben vanaf 1982 een puurheid van 99,99% puur goud. Als u een Maple Leaf munt wil met een kleinere waarde, dan is hier vaak lastiger aan te komen. Die munten worden in minder grote oplagen geslagen en verkocht. Het is moeilijk om hier in de Nederlandse handel aan te komen. De meeste handelaren hebben alleen de 1 troy ounce, 1/2 troy ounce en 1/4 troy ounce versies. Heel soms wordt hier de 1/10 troy ounce nog aan toegevoegd maar deze worden al zeldzaam.

Er is nog een reden waarom we de kleinere waardes minder snel tegenkomen in Europa. De afzetmarkt is in Europa een stuk beperkter dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Canada. Er komen dus minder munten naar Europa. Nog een nadeel is dat het een hoop geld kost om de munten naar Nederland te halen. De kosten vallen op een 1 troy ounce gouden munt nog wel mee, maar op een 1/4 troy ounce gouden Maple Leaf worden de kosten toch relatief vrij hoog.

De 1 troy ounce gouden Maple Leaf

Kosten zijn voor iedereen belangrijk. Vandaar dat de grotere munten beter verkocht worden dan de kleinere. U krijgt verhoudingsgewijs meer goud voor uw geld.

Indien u de goudkoers bekijkt, is de waarde van gouden Maple Leaf munten het best te vergelijken met de 1 troy ounce gouden Maple Leaf. Voor 1 troy ounce goud op de goudmarkt ligt de prijs lager dan de aankoopwaarde van een zelfde gewicht gouden munt. De munt herbergt namelijk ook productiekosten en winst voor de handelaar in zich. In voorgaande alinea is uiteengezet dat kleinere munten relatief gezien duurder zijn. Vandaar dat de grotere munten, en met nadruk de 1 troy ounce gouden Maple Leaf het best verkocht wordt. Elke vorm van kosten moet namelijk in een investering ooit weer terug verdient worden. De goudkoers moet echt stijgen om de kosten eruit te halen. Dit maakt het voor beleggers interessanter om voor de 1 ounce Maple Leaf munt te kiezen.

Doorsparen of…..

Als u het geld nu nog niet heeft, dan kunt u natuurlijk nog even doorsparen voor u een 1 troy ounce gouden Maple Leaf munt aanschaft. Of een 1/2 troy ounce…. Dit wil echter niet zeggen dat wij de kleinere munteenheden afkeuren. Beleggen en sparen doe je uiteindelijk binnen je eigen budget.
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om grote bedragen op tafel te leggen. En kleinere bedragen maken uiteindelijk ook weer één groot bedrag.

Bereken dus uiteindelijk voor uzelf welke gouden Maple Leaf munten het beste bij u en uw budget passen. Het is uiteindelijk ook niet zo dat u alleen rendement kunt maken op de grote munten. Ikzelf, lees de schrijver van dit artikel, ben zelf ook met de kleinere gouden munteenheden en de zilveren Maple Leafs begonnen. Budget technisch op dat moment het enige haalbare. Ik ben echter nog steeds blij dat ik toen zo begonnen ben. Buiten het feit dat ik in die jaren veel geleerd heb, kan ik zeggen dat ik een mooie basis heb liggen met betrekking tot gouden munten.

Ik hoop dat u ook zoveel plezier en geloof heeft in goud, zilver en de Maple Leaf munten!