Zilveren Maple Leaf

Als u gaat beleggen in edelmetalen, waartoe de zilveren Maple Leaf behoort, dan heeft u een ruime keuze uit verschillende materialen waarin u kunt beleggen. Elke edelmetaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Beleggen in zilveren munten heeft bij particulieren zeker een voorkeur. Men heeft iets fysieks in handen met een beleggingswaarde. Doordat men ook een mooi voorwerp in handen heeft wordt het nog leuker om te beleggen.
Men belegt natuurlijk niet voor ‘de mooi’. De zilveren Maple Leaf heeft bewezen tot de top beleggings producten te behoren. Een extreem hoge zuiverheid, een wereldwijde verhandelbaarheid door het vertrouwen in de munt en een top kwaliteit.

De zilveren Maple Leaf als vervolg op zijn gouden succesvolle broertje

Als u kiest voor de zilveren Maple Leaf munt dan kiest u voor een echte Canadese munt. In 1979 is de Royal Canadian Mint begonnen met het slaan van beleggingsmunten. In het begin werd alleen de gouden Maple Leaf geslagen. Het kopen van een gouden Maple Leaf munt was direct populair bij beleggers in edelmetaal. In 1988 besloot de Mint dat er nieuwe mogelijkheden bij moesten komen. Het programma werd uitgebreid met twee nieuwe munten. De regering hoopte dat deze net zo succesvol zouden zijn als de andere Maple Leaf munten.

Er werden nieuwe varianten toegevoegd omdat de Maple Leaf concurrentie had van de Gold Nugget uit Australië en de Gold Eagle uit Amerika. De Canadian Mint zag dat een hoop beleggers voor de Amerikaanse variant kozen. Niet alleen omdat ze meerdere gewichten hadden, maar ook omdat ze een Silver Eagle hadden. Om de concurrentie aan te gaan besloot de Canadian Mint een zilveren Maple Leaf en platinum Maple Leaf te gaan slaan.

Het ontwerp van de zilveren Maple Leaf

Het ontwerp van de zilveren Maple Leaf bullion munten is exact hetzelfde als de gouden Maple Leaf. Aan de ene kant van de munt is het beroemde esdoornblad zichtbaar. Het esdoornblad (Maple Leaf) is het nationale symbool van Canada. Aan de andere kant is een portret zichtbaar van koningin Elizabeth II van Engeland. Ze is niet alleen koningin van Engeland maar ook van Canada. Op de munt staat tevens de zuiverheid van het zilver aangegeven en de nominale waarde. De munt is dus tevens een wettig betaalmiddel in Canada. Canada heeft er een wettig betaalmiddel van gemaakt omdat de munt zo beschermd kan worden voor valsmunterij. De munt is hierdoor extra beschermd en er zijn strengere wetten om eventuele daders aan te pakken.

Vanaf dag één is het beleggen in zilveren Maple Leaf munten goed ontvangen. Beleggen in zilver is voor een ieder mogelijk. In verband met de toch relatief lage aanschafwaarde van de munt is het toegankelijk voor iedereen. De koerswaarde van zilver ligt een stuk lager dan van goud. Dit betekent niet dat het geen beleggingsmunt is. Ook zilver is door de koersverschillen een mooi beleggings product. Het voordeel van zilver is dat u met kleine bedragen langzaam aan een mooie voorraad kunt opbouwen.

Beleggers en/of verzamelaarsmunten

Lees hier alles over de zilveren Maple Leaf op de website van MapleLeaf.nlAls u zilveren Maple Leaf munten gaat aanschaffen dan komt u twee varianten tegen. U kan kiezen uit een proof of bullion munt. De bullion munt is voor de beleggers. Proof exemplaren zijn speciaal geslagen voor verzamelaars. Het is eigenlijk geen beleggingsmunt. Er worden ook minder exemplaren van geslagen. De proof versie wordt meestal geslagen voor een speciale gebeurtenis. Bijvoorbeeld voor de herdenking van het einde van de tweede wereldoorlog.

Meestal heeft de proof munt een andere tekening. Er is bijvoorbeeld een speciaal ontwerp vanwege het evenement waarvoor de munt geslagen wordt. Er kunnen bijvoorbeeld gekleurde vlakken zijn en er is ook een editie geweest met een hologram. U merkt al snel dat er voor een proof munt meer geld gevraagd wordt dan voor een bullion munt.

In Nederland is het lastig om aan proof munten te komen. Gelukkig zijn er in Nederland wel gespecialiseerde dealers waarbij u deze munten tegen kan komen. U kunt hier terecht om een zilveren Maple Leaf munt aan te schaffen van recente jaargangen en evenementen. Het is belangrijk om verwarring te voorkomen en te controleren of u te maken heeft met een proof of bullion munt. Dit is handig om te weten voordat u gaat beleggen in de zilveren munten.

Zilveren Maple Leaf en de margeregeling

Beleggen in zilver en dus ook in de zilveren Maple Leaf kan op verschillende manieren. Sommige manieren zijn voor u als belegger misschien niet interessant. Dit is de reden dat u altijd bewust moet nadenken over de vorm waarin u gaat beleggen. Als u gaat beleggen in zilver, dan raden wij u zeker aan om ook te kiezen voor zilveren munten. Een zilveren Maple Leaf heeft een aantal voordelen in tegenstelling tot een zilveren baar. Een voordeel is dat u over de meeste zilverbaren BTW moet betalen. Bij een zilveren Maple Leaf munt betaalt u alleen BTW over het stukje winst dat de verkoper maakt.

Bij de aanschaf van een zilveren Maple Leaf munt bent u %’en goedkoper uit dan bij de normale goudbaren. Als particulier kunt u de BTW namelijk niet terugvorderen. Hoe minder BTW u betaalt hoe sneller u winst kunt maken op uw belegging. De reden dat u over de meeste zilverbaren wel BTW betaalt is een belasting technisch verhaal. De Maple Leaf munten worden puur als belegging gezien. Over een belegging betaalt u onder bepaalde omstandigheden geen BTW, of een gedeelte. Het is een vrij technisch verhaal maar vele particulieren kiezen dan ook voor een belegging in zilveren munten in plaats van baren.
U kunt hier alles lezen over het ‘hoe en waarom BTW wordt gehanteerd’ in ons artikel ‘BTW OP MALE LEAF MUNTEN’ (Klik op de link indien gewenst)

Zilveren munten versus gouden

Voor de meeste zilveren beleggingsproducten is de BTW onder andere een reden waarom ze verhoudingsgewijs duurder zijn dan de gouden beleggings producten. Dit verschil zie je ook terug tussen gouden en zilveren Maple Leaf munten.  Alle kosten wegen ook zwaarder door in het eindproduct, omdat zilver per gram nu éénmaal veel goedkoper is dan goud per gram. De zilveren Maple Leaf uit Canada laten komen is verhoudingsgewijs duurder dan een gouden munt laten komen. Dit ziet u terug in de uiteindelijke prijs die u betaalt. Daarnaast zit er natuurlijk nog winst van de handelaar en BTW op de zilveren munten.  Een hoop particulieren kiezen echter toch graag voor de Zilveren Maple Leaf munten.

Andere zilver optie

Er is wel een andere optie om te beleggen in zilver zonder BTW. Dit is door een beleggingsrekening te openen en zilver in te kopen. U heeft dan echter niet fysiek iets in handen. Met een zilveren Maple Leaf kunt u fysiek sparen en ziet u echt wat u bij elkaar gespaard heeft. De edelmetalen munten hebben vaak de voorkeur. Het hoeft tevens geen nadeel te zijn dat u iets meer betaalt voor een munt vergeleken met een beleggingsrekening. Op een beleggersrekening betaalt u uiteindelijk ook weer een jaarlijkse fee welke ten koste gaat van rendement.

Andere edelmetaal munten

Al met al heeft u weer enige informatie over de zilveren Maple Leaf munten en zilver in het algemeen. Er is op onze site nog meer dan genoeg te lezen. Bekijkt u ook de pagina’s over Gouden-, Platina- en Palladium Maple Leaf munten. Dezelfde mooie beleggingsmunt, alleen in een iets ander edelmetaal.
Ook dit zijn producten welke het goed doen in de portefeuille van een hoop beleggers. Beleggen is uiteindelijk ook spreiden, en spreiden is kennis hebben.
Kijkt u dus gerust verder naar op onze site!