Saxo bank analist ziet goudprijs verder stijgen: voor voor de gouden Maple Leaf!
Written by Mapleleaf.nl

“Zwakkere dollar zal goudprijs nog verder doen stijgen”

Analist Ole Hansen van Saxo Bank is van mening dat de goudprijs in de komende periode verder zal blijven stijgen. Hij ziet dit als een gevolg van verschillende positieve fundamenten waaronder een op moment van schrijven zwakkere dollar. De verwachting van de analist staat te lezen in een nieuw kwartaalrapport welke is verschenen over de financiële markten. Tijdens het derde kwartaal van 2019 kon er echter een stijging worden vastgesteld van de goudkoers terwijl ook de dollar net sterker werd. Dat is opvallend, want in principe bewegen beiden in omgekeerde richting ten opzichte van elkaar. Echter, de aanzienlijke daling die de rente heeft doorgemaakt heeft er voor gezorgd dat de prijs van het goud toch nog omhoog werd gestuwd.

Gunstige vooruitzichten

Hansen is van mening dat we de top van de goudkoers nog niet hebben bereikt. Hij stelt dan ook dat de vooruitzichten er voor de komende periode nog gunstig uitzien. Dit niet alleen omdat de rente volgens hem op een laag niveau zal blijven staan, maar ook omdat de dollar aan kracht zal verliezen. De algemene verwachting is dat er tijdelijk een consolidatie zal ontstaan rond de 1.500 dollar per troy ounce. Vervolgens zou de prijs aan het einde van dit jaar verder gaan toenemen. Hansen deinst er ook niet voor terug om een kleine voorspelling te doen. Zo geeft hij aan dat een koers van 1.550 Amerikaanse dollar per troy ounce tegen het einde van het jaar mogelijk moet zijn. In de loop van het volgende jaar zou de goudprijs nog verder doorstijgen.

Bovenstaande is natuurlijk allemaal onder strikt voorbehoud. Er kan dan ook vrij snel verandering komen in deze voorspelling, bijvoorbeeld wanneer de twee grootmachten, namelijk de Verenigde Staten en China er voor kiezen om een handelsakkoord met elkaar af te sluiten. Ook een aantrekking van de economische groei kan een domper zetten op de evolutie van de goudprijs. Ole Hansen van Saxo Bank echt beide scenario’s op moment van schrijven echter weinig waarschijnlijk.

Aanhoudend lage (of zelfs negatieve) rente

Ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen achter de stijging van de goudprijs is de aanhoudend lage rente. Sterker nog, in bepaalde landen is er zelfs reeds sprake van een negatieve rente. Het gevolg hiervan is dat de zogenaamde ‘opportunity costs’ van alternatieve beleggingen zijn komen te vervallen. Het gaat hierbij natuurlijk in het bijzonder om de bekende staatsobligaties. Op het ogenblik dat zowel spaargeld als de over het algemeen toch wel als veilig beschouwde staatsleningen geen rente meer opleveren is er eigenlijk geen enkel nadeel meer verbonden aan het vergroten van de holding in goud. Ondanks het feit dat een investering doen in goud uiteraard geen rente oplevert is er ook geen risico op vlak van wanbetaling. De financiële repressie waarvan sprake is bij een negatieve rente zorgt er dan ook voor dat er sprake is van een blijvende stimulans voor de goudprijs.

Hoe gaat de waarde van de dollar evolueren?

Bovenstaande is natuurlijk niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van de waardeontwikkeling van de Amerikaanse dollar? Het is best mogelijk dat de dollar terug zal gaan dalen in vergelijking met andere valuta’s in de wereld. Dit niet in het minst omdat de markt rekening houdt met de nieuwe monetaire stimulering van de Federal Reserve. Lang niet alle positieve factoren die aan de basis kunnen liggen van een verder stijgende goudprijs zijn bovendien even tastbaar aanwezig. Ook Hansen stelt bijvoorbeeld dat er wellicht op de achtergrond nog heel wat meer speelt. Zo verwijst hij naar de structurele aankopen van goud die gebeuren door de centrale banken en is er uiteraard ook nog steeds het flinke handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Mocht dit handelsconflict verder in intensiteit toenemen kan er worden verwacht dat de vraag naar een veilige haven als goud alleen maar verder zal toenemen.

Wat met zilver en platina?

Het voorbije kwartaal kon er worden vastgesteld hoe niet alleen zilver, maar ook platina historisch goedkoop waren in vergelijking met goud. Beleggers speelden hier op in door massaal te investeren in beide edelmetalen. Het gevolg hiervan was dat de koers van zowel zilver als platina in geen tijd naar omhoog schoot met zo’n slordige 15 procent. Bijgevolg zakte de ratio tussen goud en zilver van 93:1 naar een waarde van minder dan 80:1. Het prijsverschil waarvan sprake was tussen platina en goud zakte dan weer van een recordbedrag van 680 Amerikaanse dollar naar 550 dollar per troy ounce.

Ondanks het feit dat Hansen van mening is dat ook de prijs van zilver en platina nog verder kunnen stijgen is hij niet van mening dat beiden goud zullen outperformen. Zowel zilver als platina beschikken in de praktijk wel over heel wat industriële toepassingen, maar de vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie verslechteren aanzienlijk. Dit vooruitzicht zou volgens Saxo Bank kunnen veranderen op het ogenblik dat er door overheden voor wordt gekozen om werk te maken van fiscale stimuleringsprogramma’s op uitgebreide schaal.

Analist John Hardy, eveneens verbonden aan Saxo Bank liet eerder in een interview met Bloomberg ook al eens zijn licht schijnen op de evolutie van de goudmarkt. Ook hij liet optekenen dat de correctie die goud heeft ondergaan behoorlijk mild was en dat het edelmetaal wellicht zal blijven profiteren van de financiële repressie als gevolg van de negatieve rente.

Zoals u dus hierboven kunt lezen zien analisten nog ruimte voor verdere koersstijgingen met betrekking tot goud en zilver. U kunt dus altijd de aankoop van de zilveren Maple Leaf en de gouden Maple Leaf meenemen in uw toekomstige beleggingsstrategie.